<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=191337" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Фирмите с над...

Отпадат таксите за теглене от сметка, в която постъпват заплати

28 Юли 2023
0 2040

Отпадат таксите за теглене от сметка, в която постъпват заплати. Депутатите гласуваха на второ четене текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2023 г. С тях се правят промени в Закона за платежните услуги и системи. Няма да се плащат такси за обслужване и теглене от базова сметка, в която постъпват трудови възнаграждения, съобщи БТА.

Отпадат таксите за теглене от сметка, в която постъпват заплати
Снимка: iStock

Когато по сметка за основни операции се извършват операции по нареждане на титуляря, включително и теглене на суми в брой, за тях не се заплащат такси, когато са за сметка на получени средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи, обезщетения по социално осигуряване, социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти, реши парламентът.  

Разпоредбата да не се плащат банкови такси не се прилага за теглене на суми чрез АТМ и ПОС терминал, различни от обслужващата банка, записаха в закона депутатите.

Отпадат таксите за теглене от сметка, в която постъпват заплати
Снимка: Асен Тонев/БТА (БТ)

Министърът на финансите Асен Василев обясни, че базовата сметка позволява да се тегли без такса на банкомати на съответната банка, в която е картата. На чужд банкомат обаче ще има такси.

Предвижда се разпоредбите да влязат в сила от 1 септември 2023 г., решиха още депутатите.

Фирмите с над 100 служители ще изплащат заплати само по банков път

По-рано в четвъртък депутатите приеха, че трудовите възнаграждения в предприятия с над 100 души ще се изплащат само по банков път. От опозицията обаче възразиха, че това предложение е в полза на банките, а не на работещите. Поискаха отпадане на банковите такси при теглене на заплатите. Венко Сабрутев от “Продължаваме промяната-Демократична България” предложи съответните текстове и те бяха подкрепени от пленарната зала. 

Успехът има много родители, а пък неуспехът е сираче, коментира министърът на финансите Асен Василев. Той отбеляза, че инициативата за таксите е била подета от самите банки. Припомни, че по-рано през деня Корнелия Нинова е обърнала внимание, че банките може да си сменят мнението и е предложила отпадането на таксите да се запише законодателно.

Отпадат таксите за теглене от сметка, в която постъпват заплати

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Загрижен

    28 Юли 2023

    Значи майка ми ако има базова сметка и аз ако ѝ пратя 100 лева, защото пенсията ѝ не ѝ стига, вече сметката престава да бъде базова?

Реакции