<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=191411" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стана ясно до...

Учени върнаха към живот червеи, които са били 46 хиляди години в замръзнала земя

28 Юли 2023
0 428

Учени върнаха към живот червеи, които са били 46 хиляди години в замръзнала земя. Те са се намирали в Сибир. Специалистите смятат, че това може да разкрие тайни от процеса на криптобиоза. Толкова години са рекорден срок, установен при животински организми, но при бактерии, например, той може да достига и милиони години.

Българин с откритие, което може да намали цената на тока (видео)

“Това е доста дълга дрямка”, коментира “Уолстрийт джърнъл“. Последното нещо, което са видели тези същества преди да замръзнат, са били мамути и неандерталци. Генетичните тестове показват, че става дума за непознат и може би смятан за изчезнал животински вид.

Нематодите, както наричат тези същества, са сред така наречените микроживотни. Те могат да оцелеят при екстремни условия. Включително замразяване или лишаване от вода и кислород чрез навлизане в състояние, наречено криптобиоза. В това състояние метаболизмът на организма спира и той не се възпроизвежда, не се развива и не се възстановява. Когато условията се подобрят, той може да се съживи.

Позицията на учените

“Тази статия може да накара хората да обмислят това трето условие между живота и смъртта”. Това каза Теймурас Курчалия, съавтор на изследването и биолог от Института по молекулярна клетъчна биология и генетика “Макс Планк” в Германия. Според него сроковете на криптобиоза при едноклетъчни говорят, че това състояние може да продължи “практически безкрайно”.

Учени върнаха към живот червеи, които са били 46 хиляди години в замръзнала земя
снимка: Journals.plog.org

Публикация от 2016 г. разказа как открити в Антарктида бавноходки са били съживени след около 30 години криптобиоза. В телата им има уникален протеин, защитаващ от повреждане ДНК, който при вкарване в човешки клетки ги прави по-устойчиви на радиация.

Размразените кръгли червеи са открити на около 40 метра под повърхността близо до река Колима в Източна Русия (заради това са кръстени Panagrolaimus kolymaensis). Пробите от тези пластове са събирани преди 20-ина години и се съхраняват дълбоко замразени.

Откритите в Сибир червеи вече не са живи, но имат потомство от безполово размножаване.

Видео: Youtube/SciShow

Учени върнаха към живот червеи, които са били 46 хиляди години в замръзнала земя

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции