<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=191707" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Общественици...

Български хелзински комитет настоява “Възраждане” да бъде разпусната

31 Юли 2023
0 609

Българският хелзинкски комитет настоява в отворено писмо партия “Възраждане” да бъде обявявена за противоконституционна и разпусната. Писмото е подписано от отбщо 121 души с гражданска позиция.

Сигналът е адресиран до и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, Диана Ковачева – Омбудсман на Република България и председателя на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.

В документа се посочват аргументи за все по-отявлени призиви за насилие срещу опоненти на “Възраждане”. Дават се примери за системни нарушения на конституцията и Закона за политическите партии. Груби антималцинствени позиции и действия, в явен разрез с установения в Република България демократичен и правов ред.

Български хелзински комитет настоява &#8220;Възраждане&#8221; да бъде разпусната
източник: https://www.facebook.com/bghelsinki

Полицията игнорира агресията на “Възраждане”, но разследва има ли порнография в “Близо”

Изразяването на противоположни виждания по обществено политически въпроси е нормален процес в демократичната държава“, пише в сигнала.

Но използването на противозаконни средства за постигане на политически цели, включително използване и подбуждане към насилие, не може да се ползва с конституционната и законова защита на свободата на изразяване и свободата на сдружаване в едно демократично общество.“, се допълва в изявлението.

Когато партията употребява или призовава за насилие и си поставя за цел премахване на установения демократичен модел на публична власт и замяната му с репресивно по своя характер управление държавата е длъжна да вземе мерки за ограничаване на партията.“, посочват подписалите.

Целият текст на писмото можете да видите тук.

Български хелзински комитет настоява “Възраждане” да бъде разпусната

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции