<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=191723" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Български хе...

Радев призова за законови промени заради случая с обезобразеното момиче

31 Юли 2023
0 297

Радев призова за законови промени заради случая с обезобразеното момиче. Президентът коментира пред журналисти актуалните теми от последните дни, предаде “Дневник”. Той използва случая, за да укори за различни прегрешения както отделни политици, така и цели власти.

Румен Радев каза, че не е проява на добър вкус да се оправдават “нелепите промени”, предлагани в конституцията, с точно това зловредно деяние, при което момиче от Стара Загора бе нарязано с макетен нож от приятеля си.

Радев призова за законови промени заради случая с обезобразеното момиче
Снимка: Иван Лазараов/БТА (ЕК)

Той посочи обаче, че са нужни промени в различни закони, които да правят това. Да поставят ясни критерии за нарушенията на закона, за престъпленията и за тежестта на наказанията. Радев отново атакува и самия проект, подкрепен от ГЕРБ, “Продължаваме промяната – Демократична България” и ДПС. Него определи като част от настъплението срещу демокрацията.

Президентът отговори и на въпрос за изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от уикенда. Борисов тогава каза, че България две и половина години е управлявана от служебни кабинети на един човек и това е диктатура. Радев посочи, че не иска да слиза на нивото на говорене на Борисов.

Прокуратурата ще ускори разследването по случая с обезобразеното и насилено момиче

Той каза още, че ако трябва някой да бъде обвинен за възможността му отново да говори така, това са съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев и на “Демократична България” Христо Иванов.

“Може би в своята изнервеност г-н Борисов наруши един стар принцип. Че в дома на обесения не се говори за въже. Чудя се как отново повдига темата за магистралите? Кои магистрали? Преди да е дал ясен отговор на въпроса къде отидоха чувалите с пари от неговите магистрали? Защо магистралите му се разпадат? Защо хвърлянето на асфалт е било като за камуфлаж, което доказаха всички извършени проби?”. Тези риторични въпроси зададе той и напомни, че медии са нарекли това “грабежа на века”.

Радев призова за законови промени заради случая с обезобразеното момиче
Снимка: Иван Лазараов/БТА (ЕК)

Радев зачекна темата и за банализацията на фашистките деяния от последните месеци. “Форумите преливат от агресия, изготвят се списъци на неблагонадеждни журналисти, интелектуалци призовават за контрол и цензура над медиите. В същото време се заличава паметта за антифашизма”, изреди той.

Той допълни, че българи доносничат срещу България, тиражират се ревизионистки и антисемитски текстове, а правителството не реагира и всичко това е настъпление срещу свободата и демокрацията, за които обществото трябва да бди.

Радев подчерта, че тъкмо заради обществения натиск по случая в Стара Загора, правораздавателните органи най-сетне се задействаха по недопустимото варварско деяние.

Радев призова за законови промени заради случая с обезобразеното момиче

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции