<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=191979" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: „Файненшъл Т...

Ето коя страна първа в Европа спря работата на посолството си в Русия

01 Август 2023
0 463

Ето коя страна първа в Европа спря работата на посолството си в Русия. Това е Исландия, а решението е обявено от външното министерство на страната, информира Дневник.

Страната не е в ЕС, но членува в НАТО. Тя е най-малкият член на Алианса и единствен без постоянна армия. С население под 390 хил. души страната има ограничен брой посолства. 10 са посолствата на Исландия в Европа, три са в Азия – Япония, Индия и Китай. Има две мисии в Африка, също в Съединените щати и Канада, но нито една в Латинска Америка.

Още преди два месеца външният министър Тордис Гюлфадотир каза, че сегашната ситуация “просто не позволява” на малката външнополитическа служба на Исландия да поддържа посолство в Русия.

Ето коя страна първа в Европа спря работата на посолството си в Русия
Снимка: iStock

Уточнява се, че решението за спиране дейността на посолството на страната в Москва не е разрив на дипломатическите отношения. Посочва се още, че когато “позволяват условията”, работата ще бъде възобновена.

Исландия обаче засилва присъствието си в Украйна. Дипломатите ще ползват помещения на посолството на Литва в украинската столица, тъй като в момента няма планове за отваряне на дипломатическа мисия в Киев.

Молдова смята да изгони десетки руски дипломати

Ето коя страна първа в Европа спря работата на посолството си в Русия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции