<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192044" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прокуратурат...

“Стара Загора е местопрестъпление”: какво (не) се знае за случая с обезобразеното момиче

02 Август 2023
0 7061

“Стара Загора е местопрестъпление”: какво не се знае за случая с обезобразеното момиче. Разследващ материал на Ина Друмева за “Дневник”.

Дори в Netflix няма такива филми, каквито аз си измислям, докато ревнувам.

Този коментар пише в свое видео в социалните мрежи момиче на 18 години. Няколко месеца по-късно в полунощ младата жена ще бъде приета в Спешното отделение на болницата в Стара Загора с 21 прорезни рани, счупен нос, следи от удари и обръсната част от главата. Часове по-късно ще бъде задържан 26-годишен охранител в дискотека в града, с когото пострадалата е имала връзка. Разследването ще започне и продължава с един мотив – ревност. Кой е ревнувал и от кого разследващите не уточняват.

Жестокият случая не влиза в бюлетина на МВР в града

Той стана публичен месец по-късно, след като майката на жертвата разказва историята и страховете си пред радио “Стара Загора” (БНР). Мотивите ѝ са, че 20 дни по-рано обвиненият за малтретирането е пуснат от ареста и се съмняват в работата на институциите. Отприщената вълна от гняв, съмнения за опорочаване на разследването заради връзки и влияния (такива досега не са потвърдени), съпричастност към момичето, но и заплахи, призиви за саморазправа и посочването на заподозрения в социалните мрежи принудиха МВР и прокуратурата да се задействат.

Охранителят Георги Николаев Георгиев, който отрича да е извършил нападението, бързо получи второ обвинение, за да бъде задържан отново. То е за закани за убийство към пострадалото момиче. За тях обаче прокуратурата и МВР научили едва след като случаят предизвика масово внимание. Мярката да остане в ареста беше гледана безпрецедентно при закрити врати няколко часа преди стотици хиляди да излязат пред съдебните палати в цялата страна в подкрепа на момичето, но и с искания за справедливост и адекватно правосъдие.

Местните институции се опитаха да се похвалят колко работа са свършили по случая, макар че определенията на съда дори не бяха качени в публичните регистри и с дадената информация оставиха много въпроси без отговор.

Прокуратурата премълча, че на втора инстанция на гледането на мярката също е поискала обвиняемият да бъде освободен. Съдийският състав се оправда с експертизата на съдебния лекар за “лека телесна повреда”. Покрай всичко изскочиха и хроничните проблеми на системата. Като например как около месец прокурорите не са получили документите от болницата, липсата на вещи лица и дори че хора с присъди работят като охранители въпреки забраната.

Една от най-критичните точки е каква телесна повреда е получило момичето

&#8220;Стара Загора е местопрестъпление&#8221;: какво (не) се знае за случая с обезобразеното момиче
Хиляди жители на Стара Загора се включиха тази вечер в протест срещу насилието и в подкрепа на 18-годишното момиче, което стана жертва на насилие. Снимка: Павлина Дудева/БТА (ПК)

Първоначалното обвинение е за “средна телесна повреда”. Но в съдебно-медицинската експертиза е посочена “лека телесна повреда” и прокуратурата призна, че не е имало категоричност за средната тъй като трябва да се потвърди “мозъчно сътресение”, а това става със свидетелски показания, каквито до момента не са събрани. Сега те ще се опитат да я докажат и по други начини. Обясниха още, че “житейски” случаят е “с особена жестокост”, но “правно” това също трябва да бъде доказано.

След първоначално изнесените данни и готовност да разкажат за свършеното ден по ден, във вторник (1 август) наблюдаващият прокурор Жанета Недкова отказа уговаряното интервю с “Дневник” с обяснението, че ще отговори писмено, но след това прокуратурата отмени и тази възможност и на този етап няма да предоставя повече информация. От МВР също отказаха каквито и да е уточнения, защото “тече досъдебно производство”.

Отношенията между жертвата и обвиняемия

Връзка от 4 месеца. Това по думите на майката на момичето (пред “Нова тв” на 28 юли) са били отношенията ѝ с обвиняемия. Този период потвърдиха и от прокуратурата, вероятно на база показанията на свидетелите. В едно от телевизионните си участия бащата на пострадалата разказа, че е знаел за връзката, но не я одобрявал, без да уточни защо. Той е виждал един-два пъти обвиняемия.

Жертвата е на 18 години и е ученичка, завършила 11 клас. По непотвърдена информация е работила в нощно заведение. Няма официална информация от къде и кога се познава с Георгиев, но се твърди, че са се срещнали в дискотека.

Георги Николаев Георгиев е на 26 години от село Братя Кунчеви (където се води и постоянният му адрес). Работел е като охранител в друго нощно заведение – местния “Кавали клуб”. Има дете и жена, за която няма официална информация дали има брак или съжителство и в какви отношения са. При мярката за неотклонение на 5 юли използва пред съда мотива, че иска да бъде освободен и защото те разчитат на него.

“Кавали клуб” е открит през април тази година. От заведението още на втория ден след като случаят стана публичен, обявиха, че Георгиев не работи там. Особеността е, че клубът наема лицензирана охранителна фирма и бодигардовете са нейни служители, а не на дискотеката. Дали и какъв договор има Георгиев – не е ясно, но заради този случай в Стара Загора имаше проверки и срещи на местните власти със заведенията и охранителните фирми, на които по закон не е позволено да наемат осъждани лица.

Свидетелство за съдимост е един от документите, които всеки работодател изисква. Охранителните фирми са длъжни да изискат такъв документ, но дали това е било приложено при Георгиев, дали фирмата е била наясно с криминалните му прояви, все още не е известно.

400 шева върху еволюцията на българското общество (Коментарът на „Господарите“)

Той има две предишни наказания, свързани с леки телесни повреди

Последното е от 15 февруари 2022 г., когато е нанесъл лека телесна повреда на мъж. Тогава се е признал за виновен и е сключил споразумение с прокуратурата. Наказан е с пробация, срокът на която все още не е изтекъл.

Няма официално потвърждение и дали Георгиев е продължил работа след освобождаването от ареста и докога. Майката на момичето в първото интервю, в което разказва за случая – пред радио “Стара Загора” на 26 юли – изрази възмущението си, че той продължава нормалния си живот, което било видимо от социалните мрежи.

Тогава тя каза още, че е имало и друг път упражняване на насилие, но не в такава степен. Научава за това обаче след случилото се: “Нямам представа, че е удряна преди това“, казва, че не е виждала и следи.

Във второто интервю пред “Нова тв”, излъчено на 28 юли, което направи случая популярен, също обяснява, че преди това не е знаела за заплахи. Дъщеря ѝ е разказала “частично” след нападението.

Знаем кой е той, знаем какво е обкръжението му – не е добро.“, казва още в този разговор майката, но без подробности.

За заплахи към момичето от Георгиев се оказа, че е знаел бившият ѝ приятел. С него тя, според прокуратурата, продължавала да поддържа отношения. След като случаят стана публичен, той е разказал на разследващите, че знаел за закани. Неговото име не е официално известно, както и в кой период е била тяхната връзка.

“Той ѝ се усмихнал”: Нападението

Този макетен нож е бил показван от въпросния човек и друг път на дъщеря ми.” Това казва майката на обезобразеното момиче в първото интервю пред “Радио Стара Загора”. От нейните разкази се разбира, че разрезите са направени с макетен нож. Прокуратурата досега не е отрекла тази информация и потвърди, че от дома на обвинения е иззет такъв.

Какво точно се е случило в късните часове на 26 юни – има много въпросителни. Това, което беше потвърдено или не е отречено от прокуратурата в нейните и на родителите медийни изяви, се базира на разказите и показанията на жертвата и е следното:

На 26 юни вечерта на домофона в жилището, в което живее момичето, се позвънило. Тя е попитала “кой е” и след първоначално мълчание и второ позвъняване е получила отговор “аз съм”. След което отворила входната врата на блока от жилището си и оставила вратата на дома отворена. По думите на майката на момичето тя е “очаквала даден човек да дойде” (пред БНР). Според нея и разследващите тя е разпознала нападателя, който е бил маскиран, по гласа, а след това го е посочила – приятелят ѝ Георги Георгиев. Пред радиото обаче майката разказва, че дъщеря ѝ го е разпознала и по очите, зъбите, усмивката. “Той се е усмихнал.

След като е влязъл в жилището, започнал да ѝ нанася удари по лицето и главата

В показанията си пред полицията младата жена е казала, че след това не си спомня нищо.

“След влизане на лицето в дома ѝ тя го вижда, той нанася юмручни удари по главата ѝ и нищо не помни. Когато се свестява, търси помощ от съседка.”, цитира показанията районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.

Съседката е подала сигнал в полицията, като според директора на Областната дирекция на МВР в Стара Загора Лазар Христов той е постъпил около 23:30 часа от 62-годишна жена. Разследващите досега не са казали предполагаем час на нападението.

В УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович” пострадалата е била оперирана 3 часа и 10 минути, разказа д-р Стоян Петров от спешното отделение на 1 август пред bTV.

Той се размина с официалните данни, като каза, че е постъпила около 23 часа, но този факт не беше коментиран

Петров твърди, че тя е била в съзнание, но в шок от преживяното и не е можела да разкаже какво се е случило – “не помнеше дали един или няколко са я нападнали”, не е казала и дали е познала човека.

Лекарят разказа, че в дългата си практика не е виждал такъв случай. Раните са били нанесени с много остър нож, който оприличи на скалпел и посочи, че разрезите са били еднакви, но по думите му далеч от жизненоважни артерии и органи. Той каза и, че половината от главата й е била обръсната.

Прокуратурата съобщи, че порезните рани са 21, че има и счупен нос. По думите на близките ѝ са ѝ били направени 400 шева.

При първия си разпит пред разследващите, на следващия ден (27 юни), тя е посочила името на Георги Георгиев като извършител. На пресконференция на разследващите се разбра, че той е бил с маска, която е иззета от дома му. Там е намерен и макетен нож. Той е изпратен с други веществени доказателства за изследване в Националния институт по криминалистика в София. Иззет е и мобилният му телефон.

Едно първоначално експертно заключение, което към момента не е публично, се тълкува по два различни начина от съдилищата, гледали мярката за неотклонение на Георги Георгиев по обвинението за телесна повреда в началото на юли.

Става дума за експертно заключение на лекар, който е описал нараняванията по тялото на пострадалата и който вчера (1 август) бе отстранен временно от работа в Окръжната болница в Стара Загора.

Лека или средна: Експертизата и експертизите

&#8220;Стара Загора е местопрестъпление&#8221;: какво (не) се знае за случая с обезобразеното момиче
Снимка: Павлина Дудева/БТА (ПК)

В заключението обикновено не се посочва дали телесната повреда е лека, средна или тежка. Описва се само какви са нараняванията и дали е имало разстройство на здравето, в каква степен е то, имало ли е риск за живота и т.н.

В конкретното изследване са описани 21 порезни рани, счупен нос, загуба на съзнание, обръсната глава. Правната квалификация – дали става дума за лека, средна или тежка телесна повреда се определя от прокуратурата и разследващите органи. В първите седмици и месеци на разследването тя обикновено е работна. След това, според събраните доказателства, може да бъде променяна и допълвана многократно.

На пресконференция на 30 юли полицията и районната прокуратура в Стара Загора признаха, че заключението на лекаря е спорно и нееднозначно. Прокуратурата първоначално квалифицира описаните наранявания като средна телесна повреда. На базата на тази квалификация се повдига и обвинението на Георгиев за нанасяне на средна телесна повреда. Районният съд в Стара Загора приема това обвинение и оставя мъжа в ареста.

При обжалването пред втора инстанция обаче Окръжният съд в Стара Загора и зам. окръжният прокурор (който в понеделник, 1 август, бе понижен в длъжност), и самият съд четат експертното заключение по друг начин. Те приемат, че няма достатъчно доказателства за средна телесна повреда, а единствено за лека, неопасна за здравето. Това обясниха тримата съдии от съдебният състав, разглеждал мярката за неотклонение на 5 юли в изявление пред медиите на 30 юли. Това личи и от протокола от съдебното заседание.

Какво следва

Делото е с фактическа и правна сложност.”, коментира районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова и така обясни защо по разследването за нанесена телесна повреда е назначила втори наблюдаващ прокурор.

Към момента са назначени серия от експертизи, разпитани са различни свидетели, включително и пред съдия. Веществените доказателства са иззети и изпратени за анализ. Сред назначените експертизи са и психологична и психиатрична – както на пострадалата за състоянието ѝ след преживяното, така и за обвиняемия Георгиев. На него трябва да му бъде направен психологически профил. Предстои след изготвянето на всички експертизи, обвинението за телесната повреда да бъде прецизирано, а след това и внесено в съда.

По второто обвинение за заплахи с убийство прокуратурата не е давала детайлна информация с какви данни разполага и какво предстои да направи. От пресконференцията на полицията и прокуратурата се разбра, че показания за заплахите са дали както пострадалата, така и бившият ѝ приятел.

Очаква се да бъде изготвена експертиза на телефона на Георгиев.

Трябва да се установи дали той е изпращал тези съобщения, от какво устройство и в какво приложение. Освен това вероятно предстои да бъдат разпитвани и свидетели.

Възможно е по случая да бъдат повдигнати и други обвинения, ако прокуратурата събере достатъчно доказателства. На този етап изглежда, че разследващите отхвърлят всякакви други версии. За самонараняване (за каквото намекна един от адвокатите на Георгиев), злоупотреба с наркотични вещества (каквито твърдения има в социалните мрежи и за жертвата, и за бившия ѝ приятел).

На този етап изглежда разследващите са убедени, че Георгиев е извършил престъплението и други заподозрени по случая няма. Също толкова непоколебима изглежда и позицията на разследващите, че мотивът е свързан с ревност. Нито веднъж обаче не бе уточнено дали от страна на жертвата или от страна на извършителя.

“Стара Загора е местопрестъпление”: какво (не) се знае за случая с обезобразеното момиче

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции