<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192070" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съставени са ...

The Guardian: Масови протести в България след “леко” нападение над жена от партньора ѝ

02 Август 2023
0 438

The Guardian: Масови протести в България след “леко” нападение над жена от партньора ѝ

Британският всекидневник the Guardian отрази протестите в България, избухнали в резултат на бруталното посегателство над 18-годишната Дебора от страна на нейния криминално проявен приятел.

Хиляди българи излязоха на улицата, за да протестират срещу насилието над жени, след като покъртителен случай на стотици нарязвания на тийнейджърка шокира балканската нация.

Приблизително 5000 души демонстрираха в София. Протести имаше и в други градове в страната, където демонстрации срещу насилието над жени са рядкост.“, пишат от изданието.

Съдът в Стара Загора, който гледа делото, квалифицира нараняванията като „леки” и не наложи мярка за неотклонение 26-годишният младеж.

The Guardian: Масови протести в България след &#8220;леко&#8221; нападение над жена от партньора ѝ
Снимка: Павлина Живкова/БТА (ПК)

Парламентът се събира извънредно заради насилието над Дебора

Под натиск властите оттогава са задържали мъжа, който отрича да е нападнал момичето. Обвиненията са за изпращане на заплашителни текстови съобщения до нея.

Осемнайсет жени са били убити през първите три месеца на тази година, предполагаемо от мъже, които познават. Това разкрива полицейската статистика, но активистите изчисляват, че има много повече жертви.” добавят от списанието.

В статията се споменава, че България отказва да ратифицира Истанбулската конвенция, насочена към защита на жените от насилие. Страната ни възразява срещу използването на думата „пол“ в документа.

The Guardian: Масови протести в България след “леко” нападение над жена от партньора ѝ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции