<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192083" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Да не наричам...

Общественикът Иван Гешев коментира промените в закона за домашното насилие

02 Август 2023
0 176

Бившият баш-майстор на прокуратурата и настоящ общественик Иван Гешев пусна свой коментар във Facebook по повод на предложените промени в закона за домашното насилие.

От доста време насам твърдя, че е крайно време да се напише изцяло нов Наказателен кодекс. Модерен, работещ и адекватен за обществените отношения след 1989 г. Това е необходимо, защото настоящият НК е приет в далечната 1968 г. и вече е морално остарял. През годините той е претърпял множество поправки. Кърпен е за щяло и нещяло, а днес вече не отговаря на нуждите на обществото.”, разсъждава Гешев.

“За съжаление настоящите управляващи нямат нито капацитет, нито желание да ни предложат цялостно решение на проблема. Защото тогава няма и те да са в безопасност. Затова те отново ни предлагат поредната поправка на парче. Тя ще остане в историята като “интимната поправка”, защото заменя фактическото съпружеско съжителство с понятието “интимна връзка”.“, продължава той.

Става въпрос за внесения вчера законопроект от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, който предвижда наказания при интимна връзка. В момента законът важи при брак или съжителство на семейни начала.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха промени в закона за домашно насилие и за лека и средна телесна повреда

Общественикът Иван Гешев коментира промените в закона за домашното насилие
източник: facebook

За бившия главен прокурор “промяната на една формулировка с друга няма да реши проблема с домашното насилие. Това е просто прах в очите на обществото”.

Няма да сработят и завишените наказания за насилниците. Защото е без значение какъв е размерът на наказанието, ако то не се налага. А дори и след промените, нашият НПК ще си остане най-формалистичния в ЕС и процесът ще продължи да се шиканира по същия начин, както и досега.”

Тези разсъждения са малко странни, при положение че именно прокуратурата по времето на Гешев бездействаше по случаите на домашно насилие и тихомълком оставяше извършителите на спокойствие.

Въпреки това настоящият политик е български мъж на място.

Той се явява радетел на изконните брачни ценности и като такъв прозря и “джендър идеология” в новите поправки на закона.

Според него “поправката крие в себе си друга опасност – тя отваря вратата за приемането на Истанбулската конвенция по заобиколен начин, защото чрез понятието “интимна връзка” впоследствие могат да бъдат регламентирани и еднополовите бракове. Въпреки ясното решение на Конституционния съд на България. Вероятно именно това е истинското интимно намерение на управляващата сглобка”.

Забавното в случая е, че коментарът на дясностоящият бивш главен прокурор го поставя “леко влево” редом с председателят на БСП Корнелия Нинова, която упорито прокарва въпросните “антиджендър” настроения.

Така излиза, че проблемите около домашното насилие създават когнитивен дисонанс в съзнанието на Гешев и Нинова. Двамата хем искат да защитят българската жена, хем се противопоставят на Истанбулската конвенция, която установява важни стандарти в областта на насилието над жени.

Общественикът Иван Гешев коментира промените в закона за домашното насилие

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции