<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192196" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Денков: Предл...

Финансовият министър ще упражнява контрол върху обществените поръчки

03 Август 2023
0 77

Финансовият министър ще упражнява контрол върху обществените поръчки. Това предвиждат промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП). Те бяха одобрени от Министерския съвет и предстои да бъдат гласувани в парламента, пише Mediapool.

В момента контролът се осъществява от Агенцията за обществените поръчки. Тя избира на лотариен принцип кои поръчки да провери. Обикновено попадат предимно търгове с по-ниска стойност.

Сега се предлага създаването на експертен консултативен съвет към министъра на финансите. Той ще действа като съвещателен орган по въпросите, свързани с контролната дейност при обществените поръчки, се казва в правителственото съобщение.

Финансовият министър ще упражнява контрол върху обществените поръчки
Снимка: iStock

Целта на промените е ограничаване на корупцията и затягането на контрола.

Държавна инспекция: 40% от обществените поръчки за 2022-а са с нарушения

По плана за възстановяване и устойчивост страната ни има ангажимент драстично да намали обществените поръчки с участието на един изпълнител. У нас над една трета (36%) от поръчките са с един кандидат, докато средно за Европейския съюз (ЕС) този показател е една четвърт (25%).

“ЕС е обезпокоен от ситуациите, в които имаме една подадена оферта, които са много по-голям процент, отколкото е нормалната практика в ЕС”, коментира регионалният министър Андрей Цеков при представяне на приоритетите си за работата.

Тогава той каза, че начините да се пребори държавата с тази практика са два и те ще залегнат в проектозакона. За целта се предвижда задължителен предварителен контрол на всички поръчки, който ще се прави от звеното за вътрешен одит на възложителя.

Финансовият министър ще упражнява контрол върху обществените поръчки
Снимка: iStock

Освен това се засилва контролът върху работата на оценителната комисия. Предлага се да има възможност за проверка на работата ѝ преди да излезе с решение за избрания изпълнител.

За да се намалят процедурите за договаряне без обявление, се прецизира дефиницията на “изключителни обстоятелства”.

Всички поръчки за над 5 млн. лв. ще минават на предварителен контрол.

Финансовият министър ще упражнява контрол върху обществените поръчки

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции