<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192273" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Организират ...

“Съдии като Гьонева да не се гаврят с Наказателния кодекс”: В правна комисия приеха първите предложения за промени

03 Август 2023
0 617

“Съдии като Гьонева да не се гаврят с Наказателния кодекс”: В правна комисия приеха първите предложения за промени. НС заседава извънредно днес, за да обсъди предложените законопроекти, свързани с изменението на Закона за домашното насилие. Обсъждат се и санкциите според Наказателния кодекс.

Досега успяха да гласуват и приемат предложенията от първите две точки. Те включват замяната на понятието “съпружеското съжителство” с “интимна връзка”. Целта е да се приеме легално дефиницията на понятието “интимна връзка”.

По отношение на наказанията, не са достатъчни само увеличаване на санкциите.

Първият законопроект предполага да се замени думата “системно” с “поне веднъж от”. Тоест – да отпадне изискването от поне 3 деяния.

А вторият законопроект – лишаването на свобода от 3 месеца до 20 години. Предлага се минимумът да е 4 месеца.

Първият законопроект беше приет от комисията с 19 гласа “за”, без “против” и “въздържал се”. Вторият също беше приет със 16 гласа “за”, 3 “против” и без “въздържал се”.

&#8220;Съдии като Гьонева да не се гаврят с Наказателния кодекс&#8221;: В правна комисия приеха първите предложения за промени

Смята се, че трябва да остане задължително преди да бъдат повдигнати поведения да има доказателство за извършеното престъпление. Ще има възможност за двойно санкциониране за едно и също нещо.

Законодателството в момента не дава възможност да бъде наказано “изтезанието” и “нечовешкото и унизително отношение”.

Промените в закона са мотивирани от събитията от последните дни, свързани с домашното насилие. Насилието не се ограничава само с физическия тормоз.

Причиняването на психическа травма на жертвата не е наказуема, според закона. А тя е също толкова важна, колкото и физическото насилие. “Накърняването на човешкото достойнство” в условията на домашно насилие също трябва да бъде санкционирано.

Институциите закъсняха, но генерираната обществена подкрепа помогна за подема към промяна. Комисията иска промените да не останат само на наказателно ниво.

Психологическите аспекти за “лека телесна повреда” трябва да се вземат под внимание и да се разшири понятието.

Адвокат защитава в национален ефир лекаря, изготвил експертизата на обезобразеното момиче (видео)

Г-н Хамид направи няколко резонни коментара. Той каза, зе “грешката не е в закона, а в прилагането му. Вината не е на съдебния лекар, а на съдията”. Което означава, че Гьонева е имала финалната дума.

“Съдии като Гьонева да не се гаврят с Наказателния кодекс.”, допълни Хамид.

Споменати бяха и няколко скорошни примера на домашно насилие, завършили с фатален край, за да се подчертае неотложността на приемането на законовите промени.

Така първа точка беше изчерпена.

Комисията прие на първо гласуване и втората точка от дневния ред с 12 гласа “За”, 1 “против” и 6 “въздържали се”.

Въпреки това проблем се яви правното тълкуване на термина “интимна връзка”.

Според адвокат Иванова новоприетите промени ще създадат предпоставки за злоупотреби. По думите ѝ настоящият закон в много случаи се явява “първа фаза на бракоразводния процес“.

Голям проблем представлява и липсата на широко обществено обсъждане, което е задължително.

Трябва да се чуе гласа на хората, а не просто НПО-тата.“, допълва тя.

Адвокат Чобанова подкрепи становището на адвокат Иванова. Тя добави, че дефиницията “интимна връзка” е широкоспектърна, което ще създаде допълнителни законодателни конфликти.

Според нея няма как в съдебен процес да се обсъди “относително траен съюз”, тъй като фразата е противоречива и строго лична. Тя настоя и за запазването на фактическото съжителство, което е трайно установено в съдебната практика.

Накрая адвокат Чобанова предложи термина “интимна връзка” да бъде преразгледан, тъй като няма правна основа.

“Съдии като ГьонСпореева да не се гаврят с Наказателния кодекс”: В правна комисия приеха първите предложения за промени

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции