<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192279" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мечка или чов...

Запознайте се с акулата, която живее по 400 години

03 Август 2023
0 211

Запознайте се с гренландската акула, още наричана полярна акула, която живее средно по 400 години.

Нашата планета е пълна с невероятни организми, пригодени за живот във всякакви условия. Един от тях е този вид акули, които дължат дълголетието си на средата, която обитават.

Те се явяват най-дълго живеещите гръбначни животни в света, като учените предполагат, че тези хищници могат да оцелеят в продължение на над 500 години.

Това означава, че в момента из дебрите на океана плува акула, която е жива от преди написването на “История славянобългарска” на Паисий Хилендарски!

Запознайте се с акулата, която живее по 400 години
източник: animalogic

Акула захапва рибар за ръката и го дърпа във водата (видео)

Акулите достигат до 5 метра дължина и се подвизават в дълбоките и студени води на Северния Атлантик. Те притежават изключително бавен метаболизъм. Поради това те се движат плавно и спокойно и се нуждаят от много малко калории, за да оцелeят, което им позволява да живеят необезпокоявано в продължение на векове.

В същото време рибите достигат полова зрялост едва след 150-ата си годишнина, а бремеността им трае по 18 години.

Основно събирачи на храна по океанското дъно, гренландските акули не са капризни в яденето и консумират риба, калмари и мърша. В стомаха на акулите са намирани дори останки от полярни мечки, коне и северни елени.

Запознайте се с акулата, която живее по 400 години

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции