<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192286" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Все повече же...

Украйна потвърди, че стои зад новата атака на Кримския мост

03 Август 2023
0 204

Украйна потвърди, че стои зад новата атака на Кримския мост. Това стана ясно от изказване на секретаря на Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов, цитиран от Дневник. Той потвърди, че украинските спецслужби са и зад двата взрива на Кримския мост.

Украйна пое отговорност за първия взрив на Кримския мост

Това става, след като Киев недвусмислено се свърза с първата, от октомври миналата година, по комуникационната артерия между анексирания Крим и международно признатата територия на Русия. За втората атака от миналия месец обаче, извела моста частично от строя за седмици или месеци, Украйна бе по-двусмислена.

“Военните ни разбиват неуязвимостта на много обекти, които в Русия бяха смятани за 100% защитени. Такъв е и Кримският мост. За него говориха представители на нашата Служба за сигурност, които участваха и в първия, и във втория случай”. Това каза Данилов пред украинска телевизия.

Украйна потвърди, че стои зад новата атака на Кримския мост
снимка: iStock

Смяна на информационния подход

Ръководителят на СБУ Васл Малюк по-рано потвърди, че Украйна е извършила първата атака. Преди него заместник-министърът на отбраната Ханна Маляр изброи нападението от октомври сред успешните мисии на Киев за първите 500 дни пълномащабна война с Русия.

За разлика от предходни атаки, последната на 17 юли бе съпроводена от разкази на “източници” на украински и рускоезични медии в самите служби, потвърждаващи причастността им.

До неотдавна това бе нетипично за украинския подход на мълчание за атаки по обекти в територия, която Русия от години нарича своя (Крим) или за тези в международно признатите граници.

Тази седмица, след вълна атаки с дронове в Москва, президентският съветник Михайло Подоляк обеща на Русия още безпилотни апарати. Снощи Белгородска област (срещу Харковска, но от руската страна на границата) обяви, че е свалила такива. Днес, според губернатора на Калужка, Владислав Шапка, са свалени още шест, без разрушения и щети. Руското министерство на отбраната обвинява “киевския режим”.

Украйна потвърди, че стои зад новата атака на Кримския мост

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции