<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192288" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Куче предотв...

Нов тип химиотерапия убива всички големи тумори

03 Август 2023
0 556

Нов тип химиотерапия убива всички големи тумори. Медицинският пробив е дело на американски учени. Те представиха експериментално лекарство с изключителни свойства – то атакува единствено раковите клетки и убива различните видове тумори с еднаква ефективност. Лекарството вече се тества в рамките на клинични изпитания.

Мними инвалиди просят по улиците и на Бургас (видео)

Нов тип химиотерапия убива всички големи тумори

Детайли

Повечето целенасочени терапии за рак се фокусират върху един-единствен механизъм. Той позволява на раковите клетки да мутират и да станат резистентни към лекарствата. Новият подход, за който пише изданието EurekAlert, разчита на мутиралата версия на протеина PCNA. Протеинът е от решаващо значение за репликацията на ДНК и растежа на туморите.

Тази стратегия се основава на предишни открития, според които PCNA е уникално променен в раковите клетки, така че новото лекарство, инхибитор AOH1996 с малка молекула, може да се насочва към раковите цели, без да вреди на здравите клетки.

Тестове

Експериментите върху 70 ракови линии показват, че AOH1996 причинява смърт на раковите клетки. Но не нарушава целостта на здравите клетки. Експериментите са проведени върху случаи на рак на мозъка, гърдата, белия дроб, кожата и други тумори.

„Все още никой не е работил с PCNA, която се смята за нелечима. Ние успяхме да разработим ефективно лекарство за сложна протеинова мишена“, коментира авторът на изследването Лонг Гу. Работата по разработването на лекарството е отнела около две десетилетия.

Сега AOH1996 се разглежда като монотерапия за борба с рака и като комбинирана стратегия за въздействие върху тумора. В момента се провеждат клинични тестове от фаза I, за да се потвърди безопасността на лечението при хората и да се даде първата оценка на нейната ефективност в организма.

Източник: Калдата

Нов тип химиотерапия убива всички големи тумори

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции