<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192304" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Денков: Предл...

Премиерът Денков изобличи съмнителни сделки на служебното правителство (видео)

03 Август 2023
0 169

Премиерът Денков изобличи сделки на служебното правителство. Серия от действия и бездействия могат да поемат към прокуратурата заради опасения за нанесени сериозни щети на държавата. Николай Денков е разпоредил проверки по случаите и министрите ще сезират прокуратурата при установени нарушения, пише СЕГА.

Денков: Предложете промени, с които да променим негативната тенденция (видео)

Денков се оплака от много бомби, заложени от служебното правителство. И обяви, че тяхното отстраняване коства на правителството много време и енергия. Денков даде пресконференция с участието на петима министри с критично наследство. Финансовият министър Асен Василев, министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министъра на енергетиката Румен Радев, министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. И министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Така и това правителство не направи изключение да започва мандата си с презастраховки и оплакване от наследството. 

“Наложи се да гасим пожари…”

“Наложи се да гасим пожари буквално от първия ден. Става дума за милиарди левове и сериозно забавени реформи, от които могат да произтекат тежки последствия за икономиката и хората в страната”. Това каза Денков в началото на пресконференцията. И допълни, че иска да разбия мита, че служебните правителства работят безупречно като противопоставяне на редовното правителство. Всеки трябва да бъде оценяван индивидуално, посочи премиерът и като добър пример даде Крум Зарков – правосъдният министър в служебния кабинет. И екипа на здравно министерство за работата по проекта за изграждането на национална детска болница. Критиките обаче се оказаха много повече. 

БОМБИ

Денков обаче отправи остри критики към служебния финансов министър Росица Велкова без да я назовава за отказа да се внесе проектобюджет през 2022 г. И заложения огромен дефицит в лансирания тази пролет проект с подценени приходи и раздути разходи. Според Денков всичко това е поставило новото правителство в много трудна ситуация по линия на изпълнението на бюджета. 

“Имаме да наваксваме 2 млрд. лв. в приходната част на бюджета. Има много голям риск да не се получат навреме заложените 1,4 млрд. лв. второ плащане по плана за възстановяване и устойчивост”, коментира премиерът. Денков премина през списък на конкретни проблемни управленски решения и бомби, които новото правителство е трябвало да разрешава. Премиерът посочи конкретно обратния завой по линия на оказването на спешна медицинска помощ по въздух заради решението на служебното правителство да закрие създадената при кабинета Петков компания “България хели мед сървиз”. Бездействието по линия на собствеността в Пловдивския панаир. Прекратените процедури за пътно поддържане от регионалния министър. Потъналите 600 млн. лв. за ремонт на язовири в ДКК,. Незаконните строежи в областта на пътната инфраструктура и опита да се узаконят те с промяна в ЗУТ. В списъка с бомбите попадна и увеличението на тол таксите. 

Има риск България да загуби милиарди

“В енергетиката най-големият риск е България да загуби 1,6 млрд. лв. Ако до края на годината България не подаде териториалните планове за справедлив преход”, каза Денков. По тази линия страната ни вече загуби 100 млн. евро заложено финансиране за 2022 г. заради непредаване на плановете навреме. Денков разкритикува и договора с “Боташ” за доставка на газ. “Под прикритието на търговската тайна се оказа, че има сключен договор с неизгодни и неравнопоставени клаузи между България и Турция с труската фирма “Боташ”. Тя поставя достъп до европейския пазар без обратното да е вярно – нямаме достъп до турския пазар”, каза Денков. Според него е недопустимо договор, сключен от служебно правителство, да задължава България за милиарди левове дори при положение, че България не внася договорените количества газ. 

“Предвид характера на тези дейности ще предоставя част от тях на органите за проверка. Ако бъдат установени нарушения, те ще бъдат предадени на прокуратурата. Тези проблеми показват защо е необходим ясен контрол върху правителството. Независимо дали е редовно или служебно”, каза премиерът.  

Премиерът Денков изобличи съмнителни сделки на служебното правителство (видео)
снимка: Facebook/ Министерски съвет на РБ

НАМЕРЕНИЯ 

Няма връзка между решението на НС за предоговаряне на плана за възстановяване в частта на декарбонизация на енергийния сектор и второто плащане по плана за възстановяване, обяви финансовият министър Асен Василев. Според него работата с НС по приемане на забавените законопроекти е много интензивна и България ще успее да изпрати искане за второ плащане до края на септември. Работи се интензивно за два ключови забавени проекта – на промени в закона за енергетиката и вече приетия в МС проект за промени в Закона за обществените поръчки, коментира премиерът Денков.

До края на септември се очаква да са готови и новите териториални планове за справедлив преход, които предвиждат целенасочено финансиране на въглищните райони. “Разговорите за “Боташ” наистина вървят бавно. В конкретния договор стремежът ни е в максимална степен да изравним страните. 13-годишен ангажимент, договорен в период от седмица-две. Ще се опитаме да оптимизираме до максимална степен обемите, така че срещу една фиксирана сума да имаме максимален обем”, коментира енергийният министър Румен Радев. 

Тол такси, “заспали магистрали”, “Околна среда”

Новите процедури за пътно поддържане ще бъдат обявени утре. Като в методиката за оценка ще залегне само показателят най-ниска цена. Това обяви регионалният министър Андрей Цеков. Промените в тарифите за тол таксите ще бъдат готови за внасяне в МС през септември. Цеков обяви, че е разпоредил на “Автомагистрали” да спре всякакво превъзлагане на дейности по договори, които са ѝ възложени от АПИ. До края на август ще е готов доклад на МРРБ какво да се прави и със заварените “заспали магистрали”. Цеков обяви още, че е поискал държавната финансова инспекция да провери всички ВиК дружества. За възлагането на обществени поръчки по оперативна програма “Околна среда” заради наложени големи финансови корекции.

По много от договорите се е стигнало до отстраняване на всички кандидати и възлагане при само една оценена оферта. Това е довело до корекции от 25% или загуба за бюджета от 180 млн. лв., обясни Асен Василев. Икономическият министър Богданов обяви, че при язовирите правителството ще се опита да си върне част  от преведените суми по обекти, по които няма напредък, за да може да се насочат по-ефективно. 

Видео: Facebook/ Министерски съвет на РБ

Премиерът Денков изобличи сделки на служебното правителство

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции