<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192371" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Оказа се, че м...

Все повече жени се престрашават да говорят публично за преживяно насилие (видео)

03 Август 2023
0 166

Все повече жени се престрашават да говорят публично за преживяно насилие. Това се случва на фона на случая от Стара Загора, при който 18-годишно момиче беше садистично нарязано с макетен нож, става ясно от репортаж на NOVA.

„Беше ме страх да изляза на улицата, защото не знам откъде ще се появи и дали няма пак да реши да стреля. Продължавам да не чувам, да губя равновесие, да се страхувам, независимо, че съм на 3 хиляди километра. В момента, в който започне да се здрачава аз не излизам от вкъщи”, разказва Лиляна Балабанова.

След нападението, окачествено като хулиганска проява, стрелецът получава условна присъда. „В първоначалното обвинение беше подведен под отговорност за опит за предумишлено убийство. В документите пишеше, че при изстрел по-малко от метър, независимо, че е с газов пистолет, може да се стигне до смърт. Цяло чудо е, че съм жива”, посочи още тя.

Все повече жени се престрашават да говорят публично за преживяно насилие (видео)
Снимка: iStock

От полицията отчитат сериозен ръст на жертвите на домашно насилие от началото на годината.

По данни на Главна дирекция „Национална полиция” образуваните досъдебни производства за домашно насилие през 2022  г. са общо 845. Само за първите 6 месеца на 2023 г. те са 578. Това показва общо увеличение с близо 40% на досъдебни производства за цялата страна.

Близо 2 000 са издадените заповеди за защита за първите 6 месеца на тази година. 647 от тях са за постоянна и 1303 за незабавна защита. По области спрямо населението във Велико Търново има най-много издадени заповеди за незабавна и постоянна защита, следват градовете Силистра и Разград.

Най-често образуваните производства у нас са за нарушаване на ограничителна заповед, причиняване на телесна повреда или закана за убийство, казват от „Национална полиция”.

Оказа се, че момчето от Видин, което заключи и изтезава бившата си приятелка, има “ограничителна” заповед (видео)

Недоверието в системата кара все повече жени, които са жертва на насилие, да търсят спасение извън страната. Това казват от фондация „П.У.Л.С.“. Така техните истории не излизат наяве. „Институциите в България не можем да се координираме и не можем да дадем адекватна защита на пострадалите от насилие. Налага се човекът да бяга и да започва живота си отначало. Насилникът да остане в дома, в града и неговия комфорт да не се нарушава”, разказва Юлия Андонова от „П.У.Л.С.“.

А след случая с Дебора сигналите за насилие буквално “валят”, казват  от неправителствени организации. „В момента тези случаи ескалират, стават все по-масови и по-жестоки нещата, на които ставаме свидетели”, допълни Андонова и подчерта, че става въпрос именно за заличаването и обезобразяването на женствеността.

Все повече жени се престрашават да говорят публично за преживяно насилие (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции