<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192538" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кабинетът од...

Осъдиха руския опозиционен лидер Алексей Навални на още 19 години затвор (видео)

04 Август 2023
0 143

Осъдиха руския опозиционен лидер Алексей Навални на още 19 години затвор, предаде BBC.

Навални беше признат за виновен в основаването и финансирането на екстремистка организация и дейности. Той отрича обвиненията.

Алексей Навални вече излежава деветгодишна присъда за нарушения на условно освобождаване, измама и неуважение към съда. Обвиненията са широко разглеждани като политически мотивирани.

След задържането му през 2021 г. Навални е държан в отдалечена наказателна колония.

Навални очаква да удължат присъдата му с почти две десетилетия

Осъдиха руския опозиционен лидер Алексей Навални на още 19 години затвор (видео)

Зала в затвора, наказателна колония № 6 в Мелехово, която е на 240 км източно от Москва, беше превърната в импровизирана съдебна зала за най-големия критик на Кремъл. Делото се проведе при закрити врата.

Навални ще излежи присъдата си в колония с максимална сигурност, каза неговата говорителка Кира Ярмиш.

Руските държавни прокурори призоваха за 20-годишна присъда, която Навални да изтърпи в още по-рестриктивна “колония със специален режим”. Такива затвори обикновено са запазени за най-опасните престъпници в Русия.

В съобщение, публикувано в социалните медии преди произнасянето на присъдата, Навални изрази убеждението си, че ще получи присъда в стил “сталинизъм”, предназначена да изплаши други потенциални дисиденти.

На хартия делото се гледа от съд в Москва. Но решението да се проведе дистанционен процес в затвор предполага, че руските власти са искали да избегнат публичността, която неизбежно ще дойде с транспортирането на Навални до руската столица.

Руски опозиционери разпространиха последната реч на Навални “Съвест и интелект” (видео)

Когато Навални направи последното си изявление преди две седмици, нямаше видео или аудиозапис на думите му. Но текстът на неговата реч, критикуваща руските власти и войната в Украйна, беше оповестен. Поддръжниците му, включително руски актьори и музиканти в изгнание, го прочетоха и публикуваха онлайн.

Повече от десетилетие Навални се опитваше да разобличи корупцията в сърцето на руската власт. Видеоразследванията му са гледани от десетки милиони онлайн.

Харизматичен активист, той изглеждаше единственият руски опозиционен лидер, способен да мобилизира големи количества хора в цяла Русия за участие в антиправителствени протести, припомня BBC.

Но през 2020 г. той бе отровен в Сибир с това, което по-късно западни лаборатории потвърдиха, че е нервнопаралитичен агент.

По-късен доклад на разследващото издание Bellingcat и руския новинарски сайт The Insider замесиха в атаката няколко агенти на руската служба за вътрешна сигурност.

След като се възстанови от атаката, Навални се върна в Русия през 2021 г. въпреки предупрежденията, че може да бъде арестуван. Той беше арестуван веднага след пристигането си на московското летище Внуково.

Осъдиха руския опозиционен лидер Алексей Навални на още 19 години затвор (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции