<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192580" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Осъдиха руск...

Киев открива необичайна среща за мир в Джеда

05 Август 2023
0 443

Киев открива необичайна среща за мир в Джеда. Среща на сравнително ниско ниво на няколко десетки държави без очаквания за значими резултати произведе новина още преди да е започнала: Китай потвърди, че ще участва, информира Дневник.

Съветници по сигурността и дипломати от десетки държави ще търсят на 5 и 6 август съгласие по ключови принципи за бъдещо мирно споразумение, с което да се сложи край на войната в Украйна. Русия ще ги гледа отдалеч. Поканени в саудитския град Джеда са водещи икономики, редом с европейските, като САЩ и Япония, Индия, Бразилия, Китай, Мексико, Турция.

В тази ситуация дори само появата на Китай е заслужаващ внимание ангажимент, предвид усилията, които Украйна положи – със смесени резултати – да предложи “формулата си за мир” извън обичайната зона на комфорт в Европа, Северна Америка и четирите близки до тях азиатско-тихоокеански държави.

Същевременно в кулоарите тези близки съюзници може да обсъждат и гаранциите за сигурност за Украйна, докато все още не е част от НАТО, ангажимент за чието изготвяне бе постигнат на срещата на върха на Алианса във Вилнюс миналия месец. Киев съобщи вчера, че разговорите са започнали.

Какъв резултат се очаква

Не се очаква подписването на мирни документи, нито ще се състои среща на върха. Саудитската инициатива обаче, няколко месеца след среща на върха в Копенхаген, е замислена така, че накрая да събере лидерите на всички заинтересовани конфликтът да приключи. Това може да отнеме месеци.

Украински, руски и международни служители казват, че в момента няма изгледи за преки мирни преговори между Украйна и Русия. Стратегията на Киев, докато води контраофанзива, е да изгради коалиция за подкрепа извън основните си поддръжници, но и да бъде обсъден на глобално ниво документът от 10 точки, който президентът Володимир Зеленски предложи миналия месец. В списъка на т. нар. формула на мира са:

радиационна и ядрена сигурност (Русия да се откаже да заплашва с ядрени оръжия)

продоволствена сигурност (сделката за зърното да обхване и други пристанища)

енергийна сигурност – изпращане на експерти на ООН, които да оценят разрушенията на критичната инфраструктура на Украйна

освобождаване на пленени и депортирани (Украйна смята, че стотици хиляди са принудително изведени от окупираните територии) и размяна на пленници с Русия

приемане от Русия на суверенитета и териториалната цялост на Украйна

извеждане на руските войски от Украйна и край на бойните действия

специален трибунал за престъпленията на Русия в Украйна

платформа за оценка на екологичните последици от войната

провеждане на международна конференция за следвоенната сигурност на Украйна и гаранциите за бъдещето ѝ

постигане на договор за край на войната (чието начало Русия така и не е обявявала)

“Ал Джазира” отбелязва, че наблюдатели виждат в очакваното многобройно участие сериозно желание по света войната да приключи с мир, който ще върне стабилността и продоволствената сигурност.

Идеята на Украйна е точка по точка да има обсъждания на ниво посланици и съветници по национална сигурност. Също тези дискусии да доведат до учредителна глобална среща на върха.

Според събеседник на “Политико” има възможност за събиране на лидери в кулоарите на Общото събрание на ООН или Г-20 в Индия, но вече се водят обсъждания за “по-структурирана” среща на върха по-късно тази година.

Външният министър на Украйна: Искаме мир и той е възможен само с наша победа (видео)

Какво мисли Кремъл

По-рано тази седмица Кремъл каза, че ще следи срещата в Джеда. Същевременно потвърди позицията на Москва, че в момента не вижда основания за мирни преговори с Киев.

“Трябва да разберем какви цели са поставени и какво ще бъде обсъдено. Всеки опит за насърчаване на мирно уреждане заслужава положителна оценка”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в понеделник. “Киевският режим не иска и не може да иска мир, докато той се използва изключително като инструмент във войната на колективния Запад с Русия”. Това подчерта той в разговор с репортери.

Придържащи се към официалната позиция на Москва за войната руски медии вече окачествиха срещата като “обречена провал”.

Киев открива необичайна среща за мир в Джеда

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции