<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192593" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нормално е да...

Скоро лабораторно месо може да стигне до Европа и трапезите ни

05 Август 2023
0 610

Скоро лабораторно месо може да стигне до Европа и трапезите ни. Израелската компания Aleph Farms иска да продава изкуствено произведено месо в Швейцария.

Нечувано: Човек открадна книга (видео и снимки)

Скоро лабораторно месо може да стигне до Европа и трапезите ни

Те са подали заявление за регулаторно одобрение за продажба на такова месо в страната.

Aleph Farms обяви, че е подала заявление до Швейцарската федерална служба за безопасност на храните и ветеринарна медицина (FSVO). Ако то бъде одобрено, тя ще бъде първата компания, която ще продава изкуствено произведено говеждо месо на континента.

Според говорител процесът на разглеждане и одобрение, който се извършва от швейцарските регулаторни органи, обикновено отнема около 12-24 месеца.

Култивирано месо на световните пазари до 2025 гoдина

През март Aleph Farms обявиха плановете си до 2025 година да пуснат култивирано месо на сингапурските пазари. Това е единствената страна в света, където потребителите могат да консумират лабораторно отгледано месо в момента.

Aleph си сътрудничи с швейцарската Migros, която е най-голямата компания за търговия на дребно в страната и най-голямата верига супермаркети. Migros е и инвеститор в Aleph Farms.

Двете компании са провели задълбочено проучване сред потребителите в Швейцария, при което са установили, че 74% от потребителите са готови да опитат лабораторно отгледано месо. Те също така са установили, че основният мотив, който подтиква хората е, че отглежданото месо е устойчиво и насърчава хуманното отношение към животните, се казва в съобщение за пресата.

Полезно за околната среда

Aleph Farms произвежда месо, като придобива и съхранява стволови клетки от животно. След това ги култивира в съд с контролирана температура, за да ги превърне в месо.

Според Института на бъдещето в Пало Алто, месото на клетъчна основа е бъдещето и може да се появи в супермаркетите на Запад през следващите 3 години. Това е добра новина за компании като Aleph Farms, тъй като все повече хора преминават към вегетарианство.

Според Световния икономически форум, през годините вегетарианството се е увеличило в Съединените щати и европейските страни, както и в няколко други развити икономики по света. Преминаването към растителна или безмесна диета може да повлияе значително на въглеродния отпечатък и здравето като цяло.

Източник: Калдата

Скоро лабораторно месо може да стигне до Европа и трапезите ни

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции