<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192625" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Насилие и зак...

В ход е процедурата за преместване на Паметника на Съветската армия

05 Август 2023
0 552

В ход е процедурата за преместване на Паметника на Съветската армия от центъра на София. Това става ясно от информация, публикувана на сайта на Областна администрация.

“С оглед на обществения интерес, демонстриран както от гражданското общество, така и в решението на Столичния общински съвет, преместването на паметника на Съветската армия е сред приоритетните въпроси, по които работи Областната администрация на област София. Законосъобразното решение по тази тема е резултат от ангажираното участие на няколко институции. Даден е ход на процедурата и тя се движи възможно най-бързо според предвидените в закона срокове”, се посочва в съобщението.

В ход е процедурата за преместване на Паметника на Съветската армия
Снимка: iStock

От администрацията допълват, че на 3 август 2023 г. Вяра Тодева е изпратила писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, с което иска общината да предостави “заверени копия от наличната проектна документация, послужила за изграждане на Монумент “Паметник на Съветската армия”. Иска се и “заверено копие на Плана за организация и изпълнение на строителството, относно преместването на Монумент “Паметник на Съветската армия”, изработен през 90-те години на XX век”.

Изпратено е и запитване до директора на Националната галерия за възможността скулптурните фигури и барелефи от монумента да бъдат експонирани в Музея за изкуството от периода на социализма.

“Областната администрация на област София очаква отговор от институциите по двете поставени теми в кратки срокове. Обществеността и медиите ще бъдат своевременно информирани за развитието на този важен въпрос”, посочват още от областната администрация.

Паметникът на Съветската армия ще бъде преместен (видео)

Припомняме, че в сряда правителството прие решение, с което имотът, на който се намира паметникът, става частна държавна собственост. До този момент той беше със статут на публична държавна собственост.

“С решение на правителството се променя статутът на имот публична държавна собственост в имот частна държавна собственост. Същият се намира в Княжеската градина в София и представлява мемориален комплекс “Паметник на Съветската армия”. Решението е по предложение на областния управител на София, в чието управление е имотът. Той трябва да отрази промяната в Акта за държавна собственост”, посочиха от Министерски съвет.

В ход е процедурата за преместване на Паметника на Съветската армия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции