<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192859" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "С Пеевски и Б...

“Интимна връзка” окончателно влезе като понятие в Закона за защита от домашно насилие

07 Август 2023
0 209

На днешното заседание на Народното събрание депутатите гласуваха и на второ четене промените в закона за защита от домашно насилие.

Те приеха промените по Закона за защита от домашно насилие, след близо шест часа дебати, със 163 гласа “За” на ГЕРБ, “Продължаваме промяната – Демократична България”, ДПС и БСП.

Предложението дойде от бившия министър на правосъдието и депутат от “ПП-ДБ” Надежда Йорданова. То беше разкритикувано от групите на ИТН, БСП и “Възраждане”, но в последствие беше прието с 144 гласа “За” и 65 “Против”, без въздържали се.

&#8220;Интимна връзка&#8221; окончателно влезе като понятие в Закона за защита от домашно насилие

“С Пеевски и Борисов сте в интимна връзка”: гласуваха промените в Закона за домашното насилие и НК

Решението предизвика хаос и объркване в залата, отново породени от термина “интимна връзка”.

Това наложи прекъсването на заседанието на два пъти. От ИТН и БСП многократно поискаха връщането в зала на председателя на Росен Желязков, който напусна своевременно и преотсъпи воденето на заместник-председателя Росица Кирова. Това обаче не се случи.

Повод на ожесточени пререкания стана дефиницията за “интимна връзка”, предложена от Надежда Йорданова:

Съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни, сексуални отношения между две лица, независимо дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла от предходните изречение са отношения с продължителност поне от 60 дни.”

В нея народните представители съзряха вратичка за включване на еднополовите взаимоотношения в родното законодателство, което се води противоконституционно

Защитниците на хомосексуалистите ще станат ясни след гласуването.” се изказа Георги Свиленски от БПС.

В резултат бяха предложени редица корекции, които да променят “отношения между две лица” на “отношения между мъж и жена” и “отношения между две физически лица от мъжки и женски пол.”

Проблем се яви и доказването на продължителността на взаимоотношенията от 60 дни.

Заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин попита от кой момент се броят 60 дни. “Вероятно от момента, в който са се отбелязали във фейсбук“, заяви Вигенин.

Отхвърлени бяха предложенията за различен срок за интимната връзка. Хората ще могат да търсят защита, когато са минали 60 дни от началото на връзката. Приетата дефиниция на интимна връзка гласи: “Съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни, сексуални отношения между две физически лица, от мъжки и женски пол. Независимо дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла от предходните изречение са отношения с продължителност поне от 60 дни.”

“Интимна връзка” окончателно влезе като понятие в Закона за защита от домашно насилие

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции