<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192961" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Динко се сдоб...

Присъда от 8 години затвор получи руски писател, критикуващ войната

08 Август 2023
0 259

Присъда от 8 години затвор получи руски писател, критикуващ войната. Руският писател фантаст Дмитрий Глуховски си позволил да критикува Путиновата агресия, пише Дневник. Затова вчера получи задочна присъда и ще трябва да прекара 8 години в лагер според решение на съд в Москва.

Писателят беше признат за виновен в публичното разпространение, под прикритието на достоверни репортажи, на умишлено невярна информация за руската армия в Украйна, съобщи руската информационна агенция “Интерфакс”.

Глуховски, чийто най-известен роман “Метро 2033 г.” е преведен на 37 езика, сред които и на български, беше обявен за издирване миналото лято. Тогава властите го арестуваха задочно. Те го осъдиха задочно по закон, приет след началото на войната в Украйна, който криминализира дискредитирането на руската армия. Забранено е и използването на източници за дейността на армията извън официалните.

Освен затвора на писателя, който развива и журналистическа дейност, е забранено четири години “да се занимава с дейности, свързани с администрирането на уебсайтове на електронни или информационни и комуникационни мрежи, включително интернет”, съобщава руската агенция “Интерфакс”.

Глуховски ще започне да изтъпява наказанието си, след като бъде задържан в Русия или екстрадиран в нея.

Присъда от 8 години затвор получи руски писател, критикуващ войната

И сайт за вицове не бе пожален от цензурата в Русия

Също в понеделник известният руски социолог и политолог Борис Кагарлицки беше включен в списъка на лица, за които има информация за участие в терористична и екстремистка дейност.

Средствата му в руски банки ще бъдат замразени и трезорите няма да имат право да го обслужват.

Кагарлицки беше задържан от руската служба за контраразузнаване в Сибир през юли се намира в предварителен арест до 24 септември.

Според следствието Кагарлицки, който е главен редактор на интернет страницата на информационната агенция Rabkor, е публикувал видеоклип, “целящ публично да оправдае тероризма в публичното пространство”.

Неговият адвокат Сергей Ерохов смята обвинението за “абсурдно”, пише “Интерфакс”.

Кагарлицки, който е бил дисидент и по съветско време, неведнъж е писал против войната в Украйна и е говорил против нея в своя канал в “ЮТюб”, припомня Ройтерс.

Присъда от 8 години затвор получи руски писател, критикуващ войната

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции