<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192985" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В ход е проце...

Една от големите мистерии на Земята е разгадана: Вижте как египтяните са премествали камъните за пирамидите

08 Август 2023
0 5180

Как египтяните са премествали камъните за пирамидите разказва материал на LadBible. Историците са разбрали как древната цивилизация е преместила огромни каменни плочи само като е използвала земята около тях. Още по-впечатляващо е, че Великата пирамида има над 2,3 милиона блока от варовик и гранит – всеки с тегло най-малко два тона.

Ново откритие хвърля светлина върху строежа на египетските пирамиди

Учените смятат, че древната цивилизация е използвала притока на Нил, за да им помогне да изтеглят огромните камъни до пустинята.

Нетърпеливи да докажат своята теория, група изследователи започнали с тестване на пет вкаменени почвени проби от заливната низина на Гиза. След това лаборатория във Франция ги анализирала за цветен прашец и растителност, често срещана около Нил. Това би доказало, че някога е имало древен воден път.

Какво са успели да докажат?

Събирането на проби е било интензивна работа, тъй като археолозите е трябвало да копаят до 9 метра (30 фута) дълбочина. Удивителното обаче е, че са успели да потвърдят съществуването на притока Хуфу. Той е пренесъл каменните плочи до последното им място. Поне преди да изсъхне през 600 г. пр.н.е.

Международният екип от изследователи открил и 61 вида растения по време на интензивното проучване.

Говорейки за откритието, екологичният географ Хадер Шейша споделил, че би било „невъзможно“ да се построят пирамидите без този приток. Още по-невероятно е, че откритието е вдъхновено от парче папирус, намерено в Червено море.

Една от големите мистерии на Земята е разгадана: Вижте как египтяните са премествали камъните за пирамидите
снимка: iStock

Докато водният път може отдавна да е изчезнал, авторът на изследването вярва, че откритието му ще помогне да се разкрият повече тайни за пирамидите. Като например как са успявали да вдигат камъните. Изводът от работата на учените е ясен – познаването на околната среда може да разреши част от енигмата около изграждането на пирамидите.

Надяваме се, че тайната няма да остане заровена за дълго. И все някога ще излезе наяве.

Видео: Youtube/TODAY

Една от големите мистерии на Земята е разгадана: Вижте как египтяните са премествали камъните за пирамидите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции