<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=193385" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жертва на дом...

Разпити на еднополови двойки заради рекламна кампания на София прайд (видео)

10 Август 2023
0 372

Разпити на еднополови двойки заради рекламна кампания на София прайд. Те са извършени по прокурорска проверка. Поводът е сигнал до държавното обвинение, че реклами със снимки с еднополови двойки и децата им насаждат, “сексизъм и еднополовото семейство като висша ценност”. Това научаваме от репортаж на bTV.

“Нашето семейство кани вашето на София прайд”. В рекламна кампания под този надслов се включва и семейството на Галина, Елена и двете им деца през пролетта. Снимката им е на билбордове из столицата. А вчера ги викат на разпит в СДВР.

„Питаха ни основно дали нашите деца са в риск“, обясни Елена Генова.

„Трябваше да даваме обяснения защо сме го направили. Винаги се съобразяваме с тяхното желание или липса на желание“, каза Галина Георгиева.

Разпити на еднополови двойки заради рекламна кампания на София прайд (видео)

Част от организаторите на прайда също са давали обяснения. Казват, че междувременно част от билбордовете в кампанията са станали обект на вандалски актове.

„Вместо да се разследват тези противообществени прояви, които са ежегодни и тормозят цяла една общност в България, се тормозят участниците в една кампания“, заяви съорганизаторът на София прайд Димитър Богданов.

„Несъмнено това са репресивни действия. Нищо от това, което сме направили, не е незаконно и това очевидно на пръв поглед“, каза Радослав Стоянов от Български хелзинкски комитет.

София Прайд проведе шествие по улиците на столицата (видео)

Сигналът до прокуратурата е от Инициативния комитет за свикването на референдум за забрана на джендър идеологията в училищата.

„Върховният тълкувател на Конституцията се е произнесъл какво е семейство. Не може да съществуват семейства във вида, в който се рекламират на плакатите. Това е нарушение на обществения ред“, заяви съпредседателят на инициативния комитет адв. Владимир Шейтанов.

От Софийската районна прокуратура посочиха, че проверката е по сигнал, подаден през юни: “Въз основа на законовите си правомощия, прокуратурата е длъжна да назначи проверка, тъй като в сигнала се излагат данни за евентуално извършено престъпление.”

„Ще разпитват нашите деца, които са много щастливи, обгрижени деца, а в същото време децата, които са в истински риск – тези семейства сякаш остават извън обсега на светлината“, добави Галина Генова.

Разпити на еднополови двойки заради рекламна кампания на София прайд (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции