<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=193450" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия удари б...

Байдън подготвя допълнителни 20 милиарда долара помощ за Украйна

11 Август 2023
0 217

Байдън подготвя допълнителни 20 милиарда долара помощ за Украйна, съобщава Associated Press.

В четвъртък администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е поискала от Конгреса да предостави повече от $13 млрд. спешна помощ за отбрана на Украйна. Както и допълнителни $8 млрд. за хуманитарна подкрепа до края на годината. Това е поредната масивна финансова инжекция, докато Украинските войски водят контраофанзива срещу силите на Кремъл.

Бюджетният директор на Белия дом Шаланда Йънг в писмо до председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти призовава за бързи действия за изпълнение на „ангажимента към украинския народ, защитаващ родината си и към демокрацията по света“.

Въпреки че последният такъв финансов пакет беше бързо одобрен през 2022 г., този път ситуацията в страната е по-различна.

Байдън пробва да яде дете, пече се на плажа и ядосва крал Чарлз III (видео)

В САЩ политическото разделение по въпроса расте. Камарата на представителите, ръководена от републиканците, в момента е под огромен натиск. Те трябва да покажат подкрепи лидера на партията Доналд Тръмп, който е много скептичен към войната в Украйна. Американското общество също е разколебано на фона на засилващи се проблеми в страната.

Байдън подготвя допълнителни 20 милиарда долара помощ за Украйна
Среща между Байън и Зеленски в Белия дом

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл, който подкрепяше помощта за Украйна, също проявява сдържаност.

Очаквам с нетърпение да прегледам внимателно искането на администрацията. Трябва да се уверя, че е необходимо и подходящо.“, каза Макконъл в изявление.

Трябва да запазим безопасността на Америка, да защитим нашите граници, да подкрепим нашите съюзници и да помогнем на общностите да се възстановят след бедствия.“, добави още той.

Президентът Джо Байдън и неговият висш екип по национална сигурност многократно са казвали, че Съединените щати ще помагат на Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо“, за да прогони Русия от границите ѝ.

Байдън подготвя допълнителни 20 милиарда долара помощ за Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции