<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=193455" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: САЩ, Великобр...

От САЩ искат екстрадиция на българин за контрабанда на чипове към Русия (видео)

11 Август 2023
0 307

От САЩ искат екстрадиция на българин за контрабанда на чипове към Русия. Американските власти настояват българинът Милан Димитров да бъде екстрадиран по обвинения за контрабанда на електронни чипове към Русия, съобщава bTV.

Димитров e арестуван от полицията в Гърция през декември 2022 г. след заповед на САЩ. Разследване на ФБР твърди, че той и баща му са изпращали чувствителна електроника в Русия. Издирван е и от Интерпол.

Българинът е обвинен в пране на пари, заговор, в нарушения на правилата за контрол върху износа и в подаване на невярна информация към американските власти.

От САЩ искат екстрадиция на българин за контрабанда на чипове към Русия (видео)
Милан Димитров

За всяко от четирите обвинения до 20 години затвор – общо 80 години“ съобщи Милан Димитров.

Самите американци към гръцкия съд, който поиска доказателства, че тези неща са изпратени в Русия, изпратиха отговор, че нямат доказателства. Въпреки това искат екстрадицията ми. Напълно допускам това – да се разиграе пропаганден цирк “заловихме страшните шпиони с невероятни технологии, а после не бяхме прави.””, споделя Димитров от затвора в Гърция.

Американските прокурори твърдят, че чиповете rad-hard са били доставени от компания в Тексас, но изпратени до Русия чрез фирма в България, за да се избегне експортното законодателство на САЩ. Въпросните пластини обаче се намират в малка семейна лаборатория в София, разказва братът на задържания.

Това са полупроводникови пластини. Имат серийни номера, имаме експертиза от вещи лица – четири пъти доказваме, че пластините са тук. Купихме шест бройки, платихме около 600 000 долара.“, каза Александър Димитров.

От САЩ искат екстрадиция на българин за контрабанда на чипове към Русия (видео)
въпросните чипове

Задържаха българин като част от глобална интернет мрежа, разпространяваща материали със сексуално насилие над деца

По случая е обвинен и руския бизнесмен Илиас Сабиров. Американските власти твърдят, че Сабиров е получил закалените чипове, като те служат за ядрения спусък на Иран и Пакистан.

Прокурорите в Тексас твърдят, че чиповете са специално направени, за да са устойчиви на радиация и екстремни температури и че са критично важни компоненти в производството на ракети и военни сателити. Българите отричат това.

Това е един холивудски сценарий”

Ние сме търгували с Русия и сме много удобен елемент, защото от нашата фирма нищо не зависи.“, казва братът Александър.

Аз съм невинен и се намирам в затвора вече четири месеца и половина, на мен ми се разсипва животът.“, твърди Димитров.

В същото време българското правителство бяга от отговорност.

Преценката за обявяване на лице за международно издирване, както и за наличието на данни за извършено престъпление, обосноваващо международното издирване на лицето, са изцяло от компетентност на органите на съответната държава, в случая на САЩ. Съдът в Гърция към момента е единствено компетентен да се произнесе по съществото на молбата за екстрадиция на Милан Димитров.“, твърдят от МВнР.

По информация на министерството Димитров и семейството му не са поискали съдействие от посолството ни в Солун.

Очаква се решението за екстрадиция на Върховния съд в Гърция, процесът е насрочен за 1-и септември.

От САЩ искат екстрадиция на българин за контрабанда на чипове към Русия (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции