<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=193489" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Една от голем...

Задвижиха преместването на паметника на Съветската армия, но има много неизвестни

11 Август 2023
0 267

Задвижиха преместването на паметника на Съветската армия, но има много неизвестни. От Областната администрация на София съобщиха, че е започната процедура.

Монументът ще бъде преместен в Музея за изкуството от периода на социализма. Преди това обаче са нужни множество експертни оценки и анализи.

Първо са необходими геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. След това трябва инженерен проект. По данни от Националната галерия, трябва да се установят и точният диаметър и тегло на различните части и орнаменти на паметника.

Задвижиха преместването на паметника на Съветската армия, но има много неизвестни

Бранят паметника на Съветската армия със спецнаZ и палатки (видео)

Тези данни задължително трябва да присъстват в проектната документация за изграждането на „Паметника на Съветската армия“. Необходимите книжа обаче не са открити “след извършена служебна проверка в технически архив на направление “Архитектура и градоустройство“”. Това налага процедура по възстановяването им.

 Областният управител на София г-жа Вяра Тодева поема отговорността за процедурата, както и за изследване на възможността скулптурните фигури и барелефи от монумента да бъдат експонирани на територията на Националната галерия.

Към днешна дата областната администрация не може да даде конкретен срок за финализиране на проекта в рамките на тази година.

Задвижиха преместването на паметника на Съветската армия, но има много неизвестни

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • бардоква

    12 Август 2023

    И колко пешки играят конете на зоб офицерите кашкавалени крачета . Май няма Царици ? А само .Политикантво САМО СДЪЖЧИ . ЦАРЕ КРАЛЕ и тем подобни

Реакции