<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=193937" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Издигнаха па...

Наказват служител на външно министерство заради българи на Хаваите (видео)

14 Август 2023
0 339

Наказват служител на външно министерство заради българи на Хаваите. Български студенти се оказват в епицентъра на пожарите в Хавай. Близките им нямат връзка с тях в продължение на дни, а от Ситуационния център в МВнР ги съветват единствено да потърсят полицията във Варна. Това научаваме от репортаж на NOVA.

Шестимата студенти в момента се намират на остров Мауи. Има и още 12 българи, които са на най-големия остров – Хавай. Всички те са добре.

Разказват, че никога няма да забравят страха от преживяното. Виждали са огъня на метри от хотела, в който работят. Чакали са евакуация под звуците на експлозии, но така и не са я дочакали.

Пламъците бяха наистина огромни, високи, чуваха се зверски експлозии. Вечерта всички се бяхме събрали. Готови за евакуация. Приготвили по една раница с всички документи, които са ни нужни. Просто стояхме и чакахме. Много бяхме изплашени”, разказва Христо Кънчев.

Наказват служител на външно министерство заради българи на Хаваите (видео)
Снимка: стопкадър/видео NOVA

Жертвите на огъня, изпепелил Хавай, стават все повече (видео)

В град Лахайна токът спира и комуникациите се сриват. На 10 август бащата на Христо звъни на Ситуационния център на външното ни министерство с молба за помощ, защото не знае дали детето му е добре. Посъветвали го да звънне на полицията във Варна.

Те не могат да намерят хора във Варна изчезнали, а пък от Варна да ме издирват в Лахайна, трудна работа”, коментира Христо, който успява сам да се свърже с близките си.

Наказват служител на външно министерство заради българи на Хаваите (видео)
Снимка: стопкадър/видео NOVA

От Ситуационния център признаха, че техен служител е допуснал сериозен пропуск. Започната процедура за дисциплинарно наказание.

Не е събрана достатъчна информация за българските граждани, които се намират там. Съответно не е записал техните имена. И не е сезирал никой от експертите в отдел „Управление на кризи”, заяви Таня Димитрова, директор на Ситуационен център в МВнР.

Пожарите се превърнаха в най-смъртоносното природно бедствие в историята на щата, надминавайки жертвите на цунамито, което уби 61 души на остров Хавай през 1960 г., една година след присъединяването на архипелага към САЩ.

Огънят, който се разпространил много бързо и изненадал много местни жители, унищожи почти напълно историческия град Лахайна – столицата на Хавайското кралство през 19-и век.

Наказват служител на външно министерство заради българи на Хаваите (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции