<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=193990" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сарафов отст...

Още милиони потъват в руска сделка за Бургаското пристанище

15 Август 2023
0 322

Още милиони потъват в руска сделка за Бургаското пристанище. Изглежда бившият шеф на държавното пристанищно предприятие се връща на поста само когато са замесени поръчки за милиони. Ангел Забуртов нашумя със сключването на договора за руските дълбачки на пристанище “Варна” за над 400 милиона лева.

Бившият шеф на държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” (ДППП) отново е бил върнат поста в понеделник. Интересното е, че това се е случило само за няколко часа, коментира Mediapool.

Връщането му било оправдано с успешното приключване на обществената поръчка. Тя е свързана с удълбочаването на пристанище “Бургас” за 70 млн. лв. от държавния бюджет. Процедурата е по проект на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Той предвижда обработката на най-големите контейнеровози в света на порта “Бургас – запад” за 120 млн. лв. Проектът се финансира по програма “Свързана Европа”.

Още милиони потъват в руска сделка за Бургаското пристанище

Смяната на директора на ДППП Петър Сеферов, който зае поста по времето на служебното правителство на Гълъб Донев след проведен конкурс, не е само заради тази конкретна поръчка. Тя е била продиктувана и от предсрочното прекратяване на концесията на пристанище “Росенец” от “Лукойл Нефтохим Бургас”.

Държавата съдейства на Домусчиеви да разширят жп връзката на пристанището си в Бургас

Законът беше приет в спешен порядък преди лятната ваканция от Народното събрание. Но президентът Румен Радев сезира Конституционния съд. Така към момента въпросът с предсрочното прекратяване на 35-годишната руска концесия е висящ.

Така изборът на изпълнител за удълбочаването на пристанище “Бургас-запад” остава за накрая. Обществената поръчка е на фаза отваряне на ценовите оферти, което се очаква да стане тази седмица.

Надпреварата е изключително оспорвана с участието на световни имена в бранша и в допълнение обединението, което взе удълбочаването на пристанище “Варна” – “ЕС Билд” ДЗЗД, чрез инхаус процедура от ДППП. Това показа проверка на Mediapool в регистъра на обществените поръчки.

Защо Ангел Забуртов се върна на поста “директор” само за няколко часа?

Именно затова първоначално Ангел Забуртов е бил предложен отново да оглави ДППП, като предложението е дошло от заместник-министъра на транспорта Анна Михнева – Натова. Тя е от квотата на ГЕРБ в политическия кабинет на министъра на транспорта Георги Гвозейдков. Преди да стане заместник-министър, Анна Михнева е работила заедно с Ангел Забуртов в ръководството на ДППП.

Още милиони потъват в руска сделка за Бургаското пристанище

Транспортният министър Георги Гвозейков на 14 август – понеделник, е подписал заповедта за освобождаването на Петър Сеферов от поста член на Управителния съвет и генерален директор на ДППП и назначаването на негово място на Ангел Забуртов.

Това негово решение обаче не беше вкарано в Търговския регистър за вписване. Според източниците на медията, след като разбрал каква интрига за милиони се е заформила, Гвозейков е отменил заповедта си. Но не се е отказал от смяната на Петър Сеферов.

Още милиони потъват в руска сделка за Бургаското пристанище

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции