<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=194128" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петьо Еврото ...

И нашата прокуратура разследва за шпионаж задържаните във Великобритания българи

15 Август 2023
0 179

И нашата прокуратура разследва за шпионаж задържаните във Великобритания българи. Трима българи са били задържани през февруари в Лондон за шпионаж в полза на Русия. Според събраните данни и тримата работят за руските секретни части.

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че разследват задържаните от март.

Ето какво се посочва в съобщението на прокуратурата:

Във връзка с разпространена информация, че български граждани са задържани на територията на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия за предполагаем шпионаж в полза на Руската Федерация, Софийска градска прокуратура уведомява, че ръководи разследване за престъпление шпионаж по Глава първа от Особената част на НК.

Досъдебното производство е образувано през март 2023 г. За установяване на престъпната дейност се извършват съвместни действия с Държавна агенция „Национална сигурност“. Предвид характера на досъдебното производство и това, че съдържа класифицирана информация, на този етап не може да се предоставят повече подробности“.  

И нашата прокуратура разследва за шпионаж задържаните във Великобритания българи

Трима българи са арестувани в Лондон, обвинени за руски шпиони

Тримата българи са арестувани в Лондон още през февруари след масово разследване на местните власти. Според събраните данни и тримата работят за руските секретни части, съобщи по-рано във вторник BBC.

Орлин Русев на 45 г., Бисер Джамбазов на 41 г. и Катрин Иванова на 31 г. И тримата живеят във Великобритания от години, но са в постоянно движение и смяна на работа.

Обвиненията са свързани с притежание на фалшиви лични документи. Сред тях има паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

И нашата прокуратура разследва за шпионаж задържаните във Великобритания българи

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции