<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=194272" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Киев се ядоса...

Брюксел пренасочва пари за Русия и Беларус към Украйна и Молдова

16 Август 2023
0 174

Брюксел пренасочва пари за Русия и Беларус към Украйна и Молдова. 135 милиона евро от европейския бюджет, първоначално предназначени за Русия и Беларус, ще бъдат пренасочени към Украйна и Молдова. Средствата са от фонда за добросъседство, развитие и международно сътрудничество и са планирани за регионални проекти по програмата Interreg NEXT, информира Дневник.

Брюксел спря сътрудничеството с Москва и Минск месец след началото на войната в Украйна и насочи блокираните в резултат на това пари към Украйна и Молдова. Настоящото решение се разпорежда с останалите средства по програмите до 2027 г. и разреши на Финландия, Естония, Латвия и Полша, които е трябвало да участват в проекти за сътрудничество с Русия и Беларус, да си изберат други граничещи с ЕС държави, където да вложат полагаемите им се средства.

Брюксел пренасочва пари за Русия и Беларус към Украйна и Молдова
Снимка: iStock

Парите ще отидат за подобряване на транспортни връзки за износ на украински и молдовски стоки в ЕС, съобщиха от Еврокомисията.

Решението да се отмени първоначално предвиденото сътрудничество с Русия и Беларус чрез нашите програми Interreg е резултат от бруталната война на Русия срещу Украйна“, обяви еврокомисарят за сближаването Елиза Ферейра.

Вместо по руски и беларуски проекти с граничните европейски държави парите ще отидат за здравни услуги, образователни и изследователски проекти, схеми за социално включване. Също и за укрепване на институционалния капацитет на украинските и молдовските публични органи, допълниха от Европейската комисия.

През юни Брюксел съобщи, че е използвал всички възможности на европейския бюджет, за да насочва пари към Украйна. ЕК няма възможност да заделя повече средства, тъй като разходите не са били планирани първоначално в бюджета.

Европа иска промяна на бюджетните правила в блока

Брюксел пренасочва пари за Русия и Беларус към Украйна и Молдова
Снимка: iStock

Според правилата на ЕС европейският бюджет не може да прави дефицити. Може да харчи само толкова, колкото има от вноските на страните членки, собствени приходи от ДДС и глоби.

Затова Европейската комисия поиска от държавите разходите на Общността да бъдат увеличени с 66 млрд. евро до 2027 г. 50 млрд. от тях ще бъдат предназначени за финансова, икономическа и военна помощ за Украйна.

Предстои предложението да бъде обсъдено след лятната ваканция. Екипът на Урсула фон дер Лайен се надява да разполага с парите от следващата година.

Брюксел пренасочва пари за Русия и Беларус към Украйна и Молдова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции