<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=194312" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: САЩ търсят ал...

Украйна няма да получи изтребители F-16 до пролетта на 2024 година

17 Август 2023
0 342

Украйна няма да получи изтребители F-16 до пролетта на 2024 година, пише “Дневник”.

Вече е очевидно, че няма да можем да защитим Украйна с изтребители F-16 през тази есен и зима“, каза говорителят на военновъздушните сили Юрий Игнат на съвместен телетон, излъчен от украински канали.

Украйна многократно е призовавала своите западни съюзници да доставят на страната F-16. Според украинския президент Володимир Зеленски това би било сигнал, че руската инвазия ще завърши с поражение.

Брюксел пренасочва пари за Русия и Беларус към Украйна и Молдова

Украйна няма да получи изтребители F-16 до пролетта на 2024 година
изтребители F-16. източник: istockphoto

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри програми за обучение на украински пилоти на F-16 през май. Досега обаче не е посочван срок за доставка на военни самолети.

Имахме големи надежди за този самолет, че ще стане част от противовъздушната отбрана, способна да ни защити от тероризма на руските ракети и дронове“, добави Игнат.

На Запад специалистите акцентират, че Украйна има нужда от противовъздушна отбрана срещу ракети и дронове, изстрелвани от руска територия. В това отношение изтребителите са по-ефективни срещу системите, които ги изстрелват.

В същото време, въпреки желанието на западните съюзници Украйна да победи Русия, те многократно са настоявали, че не искат да предизвикват пряка конфронтация между подкрепяния от САЩ военен съюз НАТО и Москва.

Украйна няма да получи изтребители F-16 до пролетта на 2024 година

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции