<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=194373" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Чужди медии п...

Увеличават трудовите доходи, които не могат да се запорират заради задължения

17 Август 2023
0 270

Законови промени в сила от 5-и август увеличават значително трудовите доходи, които не могат да се запорират заради просрочени задължения към хазната, пише “СЕГА”.

За работещите длъжници се предвижда допълнителна сума към досегашния защитен от запориране доход в размер на една минимална работна заплата. Новата сума ще се изчислява като от средната брутна месечна заплата за страната се извади минималната заплата и получената сума се раздели на две.

При средна работна заплата за второто тримесечие от 1957 лв. и минимална заплата от 780 лв., се получава 588.50 лв. Тази сума допълнително се добавя към минималната работна заплата. Така несеквестируемата сума за длъжниците, които работят и получават трудово възнаграждение, става 1368.50 лв.”. Това обяснява Силвия Стефанова от дирекция “Събирания” към НАП.

Ето с колко ще се вдигне минималната заплата

Увеличават трудовите доходи, които не могат да се запорират заради задължения
източник: istockphoto

Новата мярка е приета с промяна в ДОПК, включена в преходните разпоредби на закона за държавния бюджет за 2023 г.

По-високата защитена от запори сума ще се прилага само за трудовите доходи на физическите лица. Тя не важи за пенсии и стипендии. При тях сумата, върху която не може да се правят запори, остава размера на минималната работна заплата. За тази година тя е 780 лв.

По думите на Стефанова работодателите ще трябва да следят размера на средната заплата за страната и да актуализират запорирания доход на служители си.

За фирмите-длъжници няма подобни защитени суми. За тях има предвиден режим за по-лесно разсрочено издължаване.

Увеличават трудовите доходи, които не могат да се запорират заради задължения

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции