<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=194421" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Долче Габана ...

Ето на кои южни плажове морската вода е най-замърсена

17 Август 2023
0 4059

Ето на кои южни плажове морската вода е най-замърсена. Замърсяване на морската вода до 41 пъти над нормата е установила съвместна проверка на учени от Софийския университет и Асоциация “Активни потребители” на плажове по Южното Черноморие. Финансирането е по европейски проект.

Водите на 7 от общо 11 изследвани плажа по южното Черноморие не отговарят на критериите за чистота, а при две локации – Попски плаж и Приморско юг, замърсяването е екстремално.

В изследването са включени само 11 от регистрираните от РЗИ-Бургас 49 основни плажа. Затова се предполага, че има и други с некачествена за къпане вода, смята екипът, работил по проверката. Подборът на плажовете е съгласно оценка на риска, т.е. търсени са замърсените плажове. Пробите от морска вода са събирани в периода 31 юли – 2 август, което е в пика на летния туризъм. Това предполага най-силно замърсяване в този времеви отрязък.

Посочва се, че установеното наднормено съдържание на Escherichia coli е индикация за замърсяване от хора и отпадни води. Контактът с бактерията не води автоматично до разболяване. Нейната наличност в наднормени количества обаче означава възможно присъствие и на други, по-опасни човешки патогени. Накратко, където има повече Escherichia coli, може да се заразите с инфекциозна болест, посочват експертите.

Типичните симптоми от замърсена вода са хранителни разстройства, настинки тип „летен грип“, с повръщане и температура, локални инфекции, особено на открити рани и лигавици, конюнктивити и др. Съветът е при наличие на тези признаци да се обръщате към лекар, на който да съобщите за посещението на конкретните плажове.

Резултатите

Ето на кои южни плажове морската вода е най-замърсена
Снимка: Активни потребители
Легенда: Локациите са представени с географските координати и наименования, използвани от местния контролен орган – РЗИ Бургас
Със зелен цвят са маркирани плажовете, отговарящи на количествените критерии за чистота на морската вода, които са до 500 клетки/100 ml
В болд е най-високата стойност, измерена за бактерията, тоест най-замърсената морска вода.

От таблицата се вижда, че водите на само 4 плажа отговарят на количествения критерий за съдържание на Escherichia coli. Най-чиста е водата на плаж Харманите в Созопол. Освен него в лимита до 500 клетки се класират плажовете в Свети Влас, Поморие и къмпинг Златната рибка край Созопол.

На другия полюс е северният плаж, наричан Попски, на град Царево, където стойностите за Escherichia coli са над 41 пъти над нормата. При визуалния оглед на мястото е установено вливане на силно замърсен поток в залива, наличие на неидентифицирани тръби/канализация в посока крайбрежието, както и силен мирис на фекалии в района. В непосредствена близост се намира недостроен и изоставен хотелски комплекс, и купища отпадъци.

На второ място в позорната класация е южният плаж на Приморско, устието на Дяволската река – замърсяването е 22 пъти над лимита. Сигнал за проблемите на тази локация е подаден от местни жители, които наблюдават масивно вливане на фекални води в реката от околните хотелски комплекси, факт също пропуснат от РЗИ-Бургас. Очевидно бактериите се просмукват заедно със сладката вода в крайбрежния район.

Оказва се, че броят туристи на плажа не е основният критерий за замърсяване. Най-посещаваните плажове в Китен и Лозенец са със стойности за бактерията 2 и 4 пъти над нормата. Но остават далече от Попския плаж.

Очевидно чистотата на водата за къпане зависи от политиката на местните власти. Където канализацията за отпадни води е пренебрегната, това веднага се отразява на качеството на градските плажове, посочват анализаторите.

Факторът „Каховка“

След взривяването на стената на язовир „Нова Каховка“ в Черно море попаднаха много замърсители и боеприпаси, отнесени от залетите територии. В Одеска област на Украйна бяха забранени риболовът, а плажовете бяха затворени.

Заедно с нежелателните химикали във водите на Черно море попаднаха и множество патогени. Например украинските здравни власти регистрираха дизентерия, холера и други инфекциозни агенти. Тогава в България имаше много опасения, подсилени от злонамерената руска пропаганда, че част от отровите могат да отплават на юг до нашите плажове и да съсипят туристическия сезон. За щастие хидрологията на морето и голямото разстояние са преграда и досега няма доказани токсични „емигранти“ от Украйна. Изследването също не установява индикации за трансгранично доплували микроорганизми.

„Никакви „Каховски“ бактерии не могат да повлияят на нашето крайбрежие. За огромно съжаление, всички открити по плажовете ни нежелателни микроорганизми са с оригинален роден произход“, посочват авторите на изследването.

Стана ясна причината за изплувалите трупове на плъхове на варненски плаж (видео)

Ето на кои южни плажове морската вода е най-замърсена

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Алекс

    19 Август 2023

    Ей, боллуци, за тоя клип със снимки ли набивате по две реклами, ваща кожа малоумна?!?

Реакции