<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=194495" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Включиха лек...

Световната здравна организация наблюдава новия щам на Covid-19

18 Август 2023
0 188

Световната здравна организация наблюдава новия щам на Covid-19. Той е наречен EG.5 или Ерис и представлява нарастващ дял от случаите в някои страни, включително Китай и Съединените щати.

СЗО го определи като „представляващ интерес вариант“. Това означава, че ще бъде наблюдаван за мутации, които биха могли да го направят по-тежък, пише CNBC.

Въз основа на настоящите доказателства организацията казва, че Ерис представлява нисък риск за общественото здраве на глобално ниво, в съответствие с други варианти, които в момента са в обращение. През май СЗО посочи в по-широк смисъл, че Covid-19 вече е „утвърден и продължаващ здравен проблем, който вече не представлява извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение“.

Заради последиците от COVID-19 рекорден брой англичани са спрели да работят (видео)

Световната здравна организация наблюдава новия щам на Covid-19

Симптоми и разпространение

Съобщава се, че симптомите на Ерис са същите като предишните варианти. Включително треска, кашлица, болки в гърлото, умора, хрема и промяна във вкусовите рецептори и обонянието.

„Въпреки че EG.5 показа увеличено разпространение, предимство при растежа и свойства за избягване на имунитета, досега не са докладвани промени в тежестта на заболяването“. Това посочват експертите на СЗО в доклад за оценка на риска, публикувана в сряда.

Оттам добавят, че тези свойства могат да накарат варианта да стане доминиращ в някои страни или дори в световен мащаб.

Официалното име на варианта е EG.5, докато Ерис е произволен псевдоним, даден онлайн, който впоследствие популяризира подварианта EG.5.1. Най-голямата част от случаите на EG.5 са идентифицирани в Китай, САЩ, Южна Корея, Япония и Канада.

Идентифициран е също в Австралия, Сингапур, Обединеното кралство, Франция, Португалия и Испания.

Световната здравна организация наблюдава новия щам на Covid-19

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции