<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=194502" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето на кои юж...

МЗ отрича данните за чистотата на морската вода да са коректни (видео)

18 Август 2023
0 552

МЗ отрича данните за чистотата на морската вода да са коректни. Позицията е във връзка с твърденията на „Активни потребители“ за състоянието на водата по нашето Черноморие, предава NOVA.

Продължават да изплуват мъртви плъхове от морето във Варна (видео)

От Министерството на здравеопазването отбелязват, че не приемат за коректни данните от изследването. Те са по съвместна инициатива между група „Микробиологични рискове в околната среда, проект SUMMIT“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Асоциация „Активни потребители“.

Асоциацията разпространи резултати от общо 11 плажа. На повечето има замърсяване с ешерихия коли, сочи изследването. На един от плажовете то е било до 41 пъти над нормата.

Здравното ведомство категорично отрича публично оповестените данни, с които се манипулира общественото мнение. И чрез които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях, нарушавайки спокойствието на гражданите в разгара на туристическия сезон, по техни думи.

МЗ отрича данните за чистотата на морската вода да са коректни (видео)
снимка: NOVA

Не са предоставени протоколи за пробонабирането

“Държим да отбележим, че изследователите и авторите на проучването, чието призвание е да са в полза на потребителите, не са сигнализирали Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Бургас. Не са предоставили своевременно информацията, с която разполагат, за да бъдат предприети адекватни мерки. Включващи информиране на обществеността и, в случай на необходимост, временна забрана за къпане. Нещо повече, информацията от страна на изследователите, е предоставена чрез публикация на сайта https://aktivnipotrebiteli.bg и разпространена от медиите на 17.08.2023 г., повече от две седмици след проведеното изследване. Освен това не са предоставени протоколи за реда и начина, по който е проведено пробонабирането”, отбелязват от МЗ. 

Оттам твърдят още, че на всеки постъпил сигнал за лошо качество на водите за къпане, прилежащи към конкретен плаж, РЗИ-Бургас реагира бързо и организира своевременно пробонабиране. Както и анализ на вода от посоченото в сигнала място за къпане. Като при излизане на резултатите информира писмено заинтересованото лице и/или институция.

Това изискване ясно очертава компетентността относно мониторинга на водите за къпане. И отново подчертава, че възникването на краткотрайно замърсяване, следва да е обект на специално проследяване и при необходимост, предприемане на мерки.

МЗ отрича данните за чистотата на морската вода да са коректни

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции