<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=194553" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Позицията на ...

Отложиха гласуването на конституционните промени в Скопие (видео)

18 Август 2023
0 154

Отложиха гласуването на конституционните промени в Скопие. За три часа са приключили дебатите за промените в македонската конституция, с които българите трябва да бъдат вписани в нея, информира NOVA.

Дата за следващото заседание, на което по процедура и правилника на НС трябва да бъдат гласувани промените, не е била обявена. Това е предизвикало скандирания от опозицията, която е поискала незабавно гласуване, защото управляващите не са имали необходимото мнозинство.

Решението за промените е взето тук, в Скопие и с това отхвърлям всички спекулации за оказан от някого натиск. Промените нямат за цел да застрашат македонския народ и неговите история и език или който и да било въпрос, свързан с македонската идентичност“, заяви премиерът Димитър Ковачевски.

Отложиха гласуването на конституционните промени в Скопие (видео)

Парламентът в Скопие решава дали да промени Конституцията и да запише в нея българите (видео)

Според внесения проект в Конституцията трябва да бъдат включени българите. Това пък е условие за започване на същинските преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз.

За да бъдат приети конституционните промени, са необходими 80 депутатски гласа.

Според действащите правила дебатът за конституционните промени може да продължи до 10 дни.

Самото гласуване може да бъде отложено за период, „когато има необходимите условия“ за това. Решението за промяна на Конституцията може да бъде прието от мнозинство от две трети на парламента. Или 80 от общо 120 депутати.

Отложиха гласуването на конституционните промени в Скопие (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции