<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=194794" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Адвокатът на ...

Разследването за “ХелпКарма” е блокирано заради бавеща се експертиза

21 Август 2023
0 1405

Разследването за “ХелпКарма” е блокирано заради бавеща се експертиза. То не може да приключи, защото не е готова назначената от прокуратурата счетоводно-банкова проверка. Това стана ясно от отговорите на Софийската градска прокуратура за СЕГА.

Припомняме, че казусът с дарителската кампания започна през 2020 година, когато разследване показа, че служителите са си раздавали изключително високи заплати от даренията.

От дарителската платформа “ХелпКарма” са си раздавали заплати по над 20 000 лв, показа разследване (видео)

“ХелпКарма” излязоха с позиция по скандала със заплатите: “Всички събрани средства са налични и защитени!”

Сега, три години по-късно, експертизата се бави, тъй като трябва да бъде анализирана много информация. Всичко друго е свършено, обясниха от прокуратурата. Направени са данъчни ревизии, разпитани са свидетели, свалена е банкова тайна и т.н. Когато експертизата е готова, наблюдаващият прокурор ще прецени дали да придвижи делото към съда.

В края на 2021 г., преди близо 2 години, Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за длъжностно присвояване на управителя и председател на управителния съвет на Фондация “ХелпКарма” Константин Кръстев. Тогава беше съобщено още, че по реда на закона срещу прането на пари са наложени и запори за 8 600 000 лв. Това се случи година, след като разследване на bTV разкри как работи “ХелпКарма”. 

Предмет на делото са финансови злоупотреби и неправомерно отклоняване на средства, събрани в рамките на дарителски кампании, организирани от фондацията. Когато станат 2 години, откакто е обвиняем, Кръстев ще получи правото да иска съдът да определи на прокуратурата мерки за ускоряване на производството.

Разследването за &#8220;ХелпКарма&#8221; е блокирано заради бавеща се експертиза

Какво е разкрито досега?

Скандалните разкрития за евентуално присвояване на средства от дарения бяха показани в разследване от ноември 2020 г. Тогава стана ясно, че дарителската платформа дава шокиращо високи заплати на служителите си. По 80 000, 60 000, 40 000 лева месечно. Служителят с тази заплата е получил и заем от 54 хил. лв. от парите от даренията, за да си купи жилище.

“Слави е много специален човек, така че той има малко по-различен статут от всички останали”. Това обясни тогава шефът на фондацията Константин Кръстев. В един момент и в неговата сметка имало над 300 000 лв. на фондацията. Но това той обясни с технически проблем с плащанията и каза, че след това върнал парите.

Беше разказан и случай на момче, болно от левкемия, чието лечението е било платено изцяло от здравната каса. Но в сайта на фондацията пише, че са платени 26 500 евро. След това детето е пратено в Германия, отново за сметка на НЗОК, но в сайта пише, че за него са платени 25 000 евро.

Разследването за “ХелпКарма” е блокирано заради бавеща се експертиза

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • ддс

    21 Август 2023

    а вие ще участватели в паричните обезщетение за тези хора, след като съдът ги оправдае, тъй като тази експертиза неслучайно се бави. не могат да намерят никакво присвояване.

Реакции