<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=194893" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зеленски и Де...

Бивш премиер се върна от изгнание, за да излежи 8-годишна присъда

22 Август 2023
0 156

Бивш премиер се върна от изгнание, за да излежи 8-годишна присъда. Таксин Шинаватра стъпи на родна земя за първи път от 2008 г. насам, предаде Reuters. Той пристигна в Тайланд броени часове преди гласуване в парламента на кандидатурата за премиер на представителя на неговата партия.

Милиардерът Таксин Шинаватра оглавяваше популистката партия “Пуе Тай” (“За тайландците”). През 2008 г. той избяга в чужбина, преди да бъде осъден задочно на лишаване от свобода по обвинение в злоупотреба с власт. Присъдата бе постановена две години след като бе отстранен от власт чрез военен преврат.

Днес бившият тайландски премиер се появи за кратко на терминал за частни самолети на летището в Банкок, съпроводен от семейството си. Той помаха с усмивка на стотиците свои поддръжници, събрали се на летището. И това преди да бъде отведен към затвора, където ще трябва да излежи осемгодишна присъда.

74-годишният Таксин беше облечен в черен костюм и носеше червена вратовръзка и значка с кралския герб. Той отправи традиционния тайландски поздрав в израз на почит към портрет на краля и кралицата. Поздравът представлява лек поклон със събрани длани като за молитва.

Тайланд се управлява от служебно правителство от март насам. Парламентарните през май избори бяха спечелени от основна опозиционна сила “Продължаваме напред”. Но дейността ѝ бе блокирана от депутатите консерватори.

Тайландски депутат гледа порно на телефона си по време на заседание на парламента (снимки)

Последните 20 години партия “Пуе Тай” успя да спечели пет пъти изборите за парламент. Сега тя влезе в спорен съюз с две партии, подкрепяни от военните, които свалиха с преврати правителствата през 2006 и 2014 г. Те бяха ръководени от Таксин и сестра му Инглук Шинаватра.

Завръщането на Таксин породи спекулации, че съюзът на “Пуе Тай” с традиционните му врагове в армията е част от задкулисно споразумение, което е дало възможност на бившия премиер да се прибере в Тайланд, без това да създава рискове за него.

Бивш премиер се върна от изгнание, за да излежи 8-годишна присъда

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции