<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=194901" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Държавата се ...

За първи път от 3 години насам: Северна Корея пусна пътнически полет

22 Август 2023
0 295

За първи път от 3 години насам: Северна Корея пусна пътнически полет. Самолет на Air Koryo от Пхенян кацна в Пекин рано днес за първи път след пандемията от COVID-19. Това е знак, че Северна Корея отваря границата си за някои пътувания, пише Reuters.

Полетът JS151 пристигна в 9:17 часа сутринта, малко преди планираното време. Засега не е ясно кой е бил на борда. Но западни туристически компании, оперирали в Северна Корея, казаха, че това, изглежда, е специален полет, който на връщане ще транспортира обратно севернокорейци. Предполага се, че те са били “затворени в капан” в Китай от годините на затваряне на границите.

За първи път от 3 години насам: Северна Корея пусна пътнически полет
Снимка: iStock

Полетът символизира бавното повторно отваряне на една от най-изолираните, в политическо и икономическо отношение, страни в света. Движението на товарни влакове и кораби също бавно се увеличи през последната година. Но Северна Корея едва започва да разрешава някои международни пътувания.

Северна Корея се въоръжава интензивно, а хората живеят в глад и тотален страх

Снимки на южнокорейската информационна агенция “Йонхап” показват опашки от хора, които се регистрират за обратния полет до Пхенян от Пекин с големи купчини опаковани кутии и багаж.

Air Koryo има планирани полети и до Владивосток в петък. Това каза дипломат пред медията. Те ще бъдат първите ѝ полети до Русия след пандемията.

“Този полет все още не е пълно възобновяване на маршрута. Това е специален полет за корейци, само за да отведе хората у дома след години, прекарани в чужбина” .Това коментира Саймън Кокерел, генерален мениджър на базираната в Пекин Koryo Tours. “Всичко това се случва, но първо за корейците, останалите от нас по-късно“, допълни той.

“Постепенно отваряне”?

Лидерът Ким Чен-ун изгради стотици километри нови или модернизирани гранични огради, стени и охранителни постове от началото на пандемията. Това позволи на правителството му да затегне потока от информация и стоки в страната. Както и да задържи чуждите елементи вън и своите хора вътре.

Не е ясно каква част от севернокорейската общност – предимно студенти и хора, които работят в ресторанти и свързани с правителството работни места в области като туризма и културата – все още са в Китай.

За първи път от 3 години насам: Северна Корея пусна пътнически полет
Снимка: iStock

Транспортните ограничения навредиха не само на обикновените хора, но и на дипломатите. Настоящият китайски посланик в Северна Корея трябваше да изчака 15 месеца, след като беше назначен за поста, преди да може да влезе в страната този март, за да поеме ролята си.

Северна Корея изглежда наистина се готви за война

Редица чуждестранни делегации затвориха посолствата си в Пхенян, защото не можеха да сменят персонала или да правят доставки през по-голямата част от пандемията.

Китайското външно министерство съобщи в понеделник, че Пекин е одобрил държавния превозвач на Северна Корея Air Koryo да възобнови полетите си до Китай.

Гражданската авиация на Китай не отговори веднага на искане за коментар за бъдещата честота на полетите на Air Koryo до Китай. Както и кога китайският държавен превозвач Air China може да възобнови полетите си по маршрутите Северна Корея – Китай.

За първи път от 3 години насам: Северна Корея пусна пътнически полет

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции