<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=194931" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Млад мъж от П...

Бивша сценаристка: Работата за “Приятели” не беше сбъдната мечта

22 Август 2023
0 569

Бивша сценаристка: Работата за “Приятели” не беше сбъдната мечта. Тя се оплаква, че актьорите не са искали да се придържат към написаните шеги. И че работата по ситкома може да изглежда като мечтана, но за бившата телевизионна сценаристка Пати Лин това не е било така, пише US Magazine.

Мийм на деня: Аз и приятелите ми, когато стане бой в училище (видео)

Лин документира възходите и паденията си като телевизионен сценарист в книга. Разкривайки, че престоят ѝ в сезон 7 на “Приятели” от 2000 до 2001 г. е едно от най-трудните изпитания в кариерата ѝ. Докато била „развълнувана“ да се срещне с основния актьорски състав – Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Лиза Кудроу, Матю Пери, Дейвид Шуимър и Мат ЛеБланк – Лин бързо променила мнението си.

„Разочарованието ми започна при първата ми писателска работа, но за момент бе отблъснато от положителен опит в Freaks and Geeks“, пише Лин в предстоящите си мемоари. “Тогава дойдоха и “Приятели”.

„Новостта да гледам Големите звезди отблизо изчезна бързо, заедно с усърдието ми да закусвам“, признава Лин в мемоарите си. Отбелязвайки, че масовото четене на глас на сценарий, придружено с безплатна закуска влошило отношенията в шоуто. „Актьорите изглеждаха недоволни от това, че са приковани към омръзнало старо шоу, когато можеха да бъдат свободни. Имах чувството, че постоянно се чудят как всеки даден сценарий може да бъде пригоден да им служи.“

54-годишната Анистън разкрива в специално предаване „Сбогом на приятели“ от 2004 г., че почти е нямало да се върне в шоуто за сезон 10. „Исках да свърши, когато хората все още ни обичаха и бяхме на върха. Но също се чувствах и като: „Още колко от Рейчъл имам в себе си?“.

Бивша сценаристка: Работата за &#8220;Приятели&#8221; не беше сбъдната мечта
снимка: iStock

Актьорите знаели по-добре как да се пошегуват без сценарий

Лин споделя в книгата си, че я е обезсърчавало, когато шега или определена реплика са бивали отрязани, защото актьорът не се е ангажирал с нея. Или е смятал, че знае по-добре какво да каже.

„Всички те знаеха как да се присмиват, но ако не харесваха някоя написана шега, нарочно я пропускаха, знаейки перфектно, че отново ще я напишем“, твърди Лин. „Десетки добри шеги бяха пропилени, само защото някой от тях е промърморил репликата през уста, пълна с бекон. Създателите Дейвид и Мартa никога не са казали: „Тази шега е смешна. Актьорът просто трябва да я продаде.“

Лин обяснява, че след общото четене и последващите промени, екипът се подготвял за проверка.

„Тогава всички седяха в апартамента на Моника и Чандлър и обсъждаха сценария. Това беше първата възможност на актьорите да изразят мнението си. И го направиха гръмогласно, разбира се“, разкрива тя. „Те рядко имаха да кажат нещо положително. И когато виждаха проблем, не предлагаха осъществимо решение. Виждайки себе си като пазители на персонажите си, те често твърдяха, че никога няма да направят или кажат това и онова. Това понякога беше полезно. Но като цяло тези срещи оставяха ужасно, агресивно усещане. Липсваше цялото лекомислие, което се очаква при създаването на ситком.“

Постоянно пренаписване на сценариите

След обстойно преглеждане сценаристите правят повече пренаписвания „и работят до късните часове, безкрайно поправяйки реплики, които са били смешни и първият път“, твърди Лин. Посочвайки, че когато е била наета, тя се е уверила, че създателите знаят, че имат опит в писането на комедии.

„Опитах се да допринеса за пренаписването, но силата ми беше да поправям проблеми в историята. А не да подхвърлям шеги“, пише тя. „Да бъда заобиколена от елитен състав от сценаристи на комедии навреди на самочувствието ми.“

На друго място в книгата Лин сравнява писането на „Приятели“, след само две години в индустрията, като „отиване направо на Олимпиада, след като току-що си се научил да караш кънки“.

„Повярвайте ми, всяко шоу, което стига до седми сезон, страда от липса на идеи“, шегува се тя. „През по-голямата част от времето стаята на сценаристите беше като безкраен коктейл от нелюбезности. И затова говорехме за секс. Постоянно.”

Приятели се излъчваше по NBC от 1994 до 2004 г. Приключи след десет изключително популярни сезона. Лин, която е писала за „Приятели“ само през седми сезон, по-късно е работила по „Отчаяни съпруги“ и „Разбиване“, преди да се оттегли от телевизионното писане през 2008 г. Поглеждайки назад, Лин разкрива, че „не е научила много“ от работата по хитовия сериал. С изключение на това, че тя „никога повече не иска да работи върху ситком“.

И добавя: „Но тогава изборът беше ясен тогава. За добро или лошо, “Приятели” ще останат най-разпознаваемата ми заслуга.“

Бивша сценаристка: Работата за “Приятели” не беше сбъдната мечта

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции