<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=194952" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Засрамен от с...

Ето колко бира изпиват домакинствата у нас през лятото

22 Август 2023
0 349

Ето колко бира изпиват домакинствата у нас през лятото. Традиционно и това лято напитката е най-предпочитаната у нас след бутилираните води. Това сочат актуални данни на Съюза на пивоварите в България, цитирани от Mediapool. В сезона на пиенето на бира българските домакинства изпиват между 7 и 8 литра пиво.

Всеки втори българин над 18 години пие бира минимум веднъж седмично. Всеки четвърти пък счита, че пивото е модерно питие, което при умерена консумация е част от здравословния начин на живот. При активните потребители това мнение се споделя от всеки трети. Също така 64% от тях твърдят, че бирата е подходящата за тях напитка.

През 2022 г. консумацията на пиво на глава от населението в България е 80 литра, от които 1 литър е безалкохолна бира.

Ето колко бира изпиват домакинствата у нас през лятото
Снимка: iStock

Лятото обикновено е сезонът на светлите и леки бирени напитки, радлер и безалкохолни бири, освежаващи в горещините и достъпни в различни симфонии от вкусове и аромати.

Изборът наистина е огромен. Освен това производителите вече работят и за създаване на специални бири без глутен – пиво с високо съдържание на антиоксиданти, витамини и други полезни вещества. Търсят се и технологични решения за създаване на пиво с нискоалкохолно и безалкохолно съдържание. Целта е да бъдат намалени негативните ефекти от прекомерната консумация на бира.

Пивото обаче може да бъде част от здравословния начин на живот, само ако се консумира отговорно, подчертават от Съюза на пивоварите.

Ето колко бира изпиват домакинствата у нас през лятото
Снимка: iStock

“Умерена консумация” при бирата означава до едно стандартно пиво от 500 милилитра дневно за жените и две за мъжете. Но при алкохолно съдържание от 4 до 5 процента. Пивоварите посочват, че за разлика от потребителите в някои западноевропейски страни българите не предпочитат бирата с висок алкохолен градус. У нас пивото е социално питие, консумира се за удоволствие, за контакти с други хора и почти винаги с мезе, допълват от Съюза на пивоварите.

Инфлуенсър разкри в коя държава бира и храна струват само 3 паунда

Ето колко бира изпиват домакинствата у нас през лятото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции