<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=194986" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Болница връщ...

Пожарите в Гърция се разрастват, хиляди са евакуирани (видео)

22 Август 2023
0 1372

Пожарите в Гърция се разрастват, хиляди са евакуирани. Най-тежко остава положението около Александруполис, където стихията бушува вече четвърти ден.

Пожарникари откриха 18 овъглени тела в гориста местност край града. Предполага се, че всички те са на нелегални мигранти, тъй като няма предварително обявени хора за издирване. По непотвърдена информация са намерени още осем тела, предава NOVA.

Пътят към Александруполис изчезва в облак от дим. На километри от огнищата буквално вали пепел от небето. Стотици пациенти са изведени спешно от болница в града.

От самото начало имахме план за аварийна евакуация. Дадохме приоритет на най-тежките случаи и те бяха първите, които трябваше да напуснат. Линейки пристигнаха от целия регион. Не съм преживявал такова нещо. Работя от 27 години и наистина е като по време на война. Навсякъде разхвърляни носилки, пациенти тук, пациенти там. Трябваше да ги подреждаме по клиники. Трябваше да им дадем лекарства. Беше като на война – все едно е паднала бомба”. Това обяснява Никос Йокцидис, служител на болницата в Александруполис.

Само за четири часа и половина успяхме да транспортираме 200 пациенти от двете лечебни заведения, спасявайки ги от приближаващия пожар. Някои от тях бяха в състояние да ходят, а други бяха приковани към легло”, допълва ръководителят на митрополията в Александруполис Христодулос Каратанасис.

Огненият ад в Тенерифе принуди 5000 души да напуснат домовете си (видео)

Над десет пожара горят между градовете Кавала и Ксанти. Някои от тях – буквално до населените места. Очаква се още села да бъдат евакуирани заради огромните облаци дим, чийто мирис се усеща и по морските курорти в Северна Гърция. На този фон, Европейският съюз мобилизира допълнителни ресурси за помощ на Атина в борбата със стихията.

Пожарите, които бушуват около Комотини, са много близо до българската граница.

Затова от българска страна в последните часове има постоянни обходи, за да се прецени дали има опасност огънят да се прехвърли и у нас. Засега властите в Кърджалийско уверяват, че няма такъв риск.

Пожарите в Гърция се разрастват, хиляди са евакуирани (видео)

Пожарите в Гърция се разрастват, хиляди са евакуирани (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции