<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=195061" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нидерландия ...

Путин се включи в срещата на върха на БРИКС… онлайн

23 Август 2023
0 391

Путин се включи в срещата на върха на БРИКС… онлайн. Темата на беше дали да се разшири организацията и как тя може да бъде противовес на западните сили. Тя започна снощи в Йоханесбург под сянката на руската инвазия в Украйна с видеобръщение на руския президент, предаде New York Times.

Владимир Путин е единственият от петимата правителствени ръководители, който не пристигна в Република Южна Африка (РЮА). Това е така, тъй като е издирван за военни престъпления по силата на заповед, издадена от Международния наказателен съд.

По време на срещата Путин отправи множество нападки срещу Запада. Той говори с възмущение за “нелегитимните санкции” срещу страната му. И заплаши да прекрати за постоянно износа на зърно от Украйна.

В своята 17-минутна, предварително записана реч, той се съсредоточи върху войната в Украйна и отношенията на Русия със Запада. Въпреки че южноафриканските официални представители бяха заявили, че търканията между Изтока и Запада не трябва да стават водещи на срещата. Те се надяваха да отклонят разговора от влошаващия се геополитически климат.

Путин и Ким Чен Ун водят кореспондеция за “дългогодишни стратегически отношения”

Китайският президент Си Цзинпин също внесе атмосфера на конфронтация в срещата на върха. Неговата реч дори не беше прочетена от него, а от министър на китайското правителство. Това се случи минути след обръщението на Путин. В речта на Си Цзинпин се заяви, че “някаква държава, обсебена от идеята да запази хегемонията си, прави всичко възможно да осакати нововъзникващите пазари и развиващите се страни”. Очевидно с тези думи се визираше САЩ, отбелязва Washington Post.

Путин се включи в срещата на върха на БРИКС&#8230; онлайн
Снимка: iStock

За тридневната среща на върха в Йоханесбург пристигнаха лидери от повече от 40 страни. Предимно от Африка и други страни от Глобалния Юг. Според южноафриканските организатори много от тези страни са изразили интерес да се присъединят към организацията.

Страните от БРИКС представляват около 40% от световното население и една четвърт от световния БВП и групата от известно време обмисля разширяване. Сред членовете на групата се води дебат за това докъде трябва да стигне разширяването. Както и какви критерии трябва да се използват при вземането на решение за членство. Позицията на Индия по темата е най-предпазлива. Бразилия подкрепя приемането на Аржентина в БРИКС, но предупреждава, че бързото разширяване може да отслаби влиянието на организацията, пише Guardian.

Путин се включи в срещата на върха на БРИКС… онлайн

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции