<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=195163" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте кадри о...

Потвърдено: Пригожин е бил в разбилия се самолет

23 Август 2023
0 1129

Потвърдено: Пригожин е бил в разбилия се самолет. Евгений Пригожин и Дмитрий Уткин са били на борда на катастрофиралия самолет, съобщи Федералната агенция за въздушен транспорт, предаде NOVA.

Потвърдено: Пригожин е бил в разбилия се самолет

Според Федералната агенция за въздушен транспорт самолетът е летял въз основа на разрешение за използване на въздушното пространство.

Кой е Евгений Пригожин?

Евгений Пригожин е създател и лидер на руската паравоенна групировка “Вагнер”. Тя участва във войната срещу Украйна, а на 24 юни извърши бунт срещу военното ръководство на Русия. Бунтът беше прекратен, но остави впечатлението, че руската столица и големите градове нямат отбрана, а властта в Кремъл не е толкова стабилна, колкото изглежда. Оттогава на дневен ред стои въпросът за бъдещето на Евгений Пригожин и неговите наемници.

Самолетът, катастрофирал в сряда вечер, е пътувал по маршрута Москва – Петербург. В списъка на пътниците фигурира и дясната ръка на Пригожин – Дмитрий Уткин.

Потвърдено: Пригожин е бил в разбилия се самолет

„Самолетът се е разбил край Куженкино в Тверска област. Десет души, включително и трима от екипажа, са били на борда. Според първоначалните данни всички на борда са загинали“, се казва в съобщение на руското министерство на извънредните ситуации, публикувано по-рано в сряда.

Изследователи на Радио Свободна Европа / Радио Свобода, които анализират военни действия по открити източници и публично достъпни снимки и видеа, са успели да идентифицират номера на самолета: RA-02795, пише Свободна Европа.

Номерът отговаря на самолет Embraer Legacy 600, свързан с Пригожин. Именно с него той пътува до Беларус след бунта на “Вагнер” през юни.

На борда на такъв самолет може да има до 13 души.

Евгений Пригожин е загинал в самолетна катастрофа? (видео)

Преди два месеца, когато Пригожин обяви „марш на справедливостта“ срещу военното ръководство в Москва, той за кратко пое контрола над руския военен щаб в град Ростов на Дон. Тогава конвой на „Вагнер“ тръгна към Москва и стигна на 200 километра от руската столица. Ден след началото Пригожин изненадващо прекрати похода, а впоследствие Кремъл съобщи, че е постигнато споразумение Пригожин да замине за Беларус.

На 21 август Пригожин се появи в разпространено от него видео – първото след потушения бунт. Той съобщи, че се намира в Африка. Около него имаше пустинен пейзаж, а той самият беше с оръжие и в камуфлажна униформа.

Потвърдено: Пригожин е бил в разбилия се самолет

Години наред Пригожин беше смятан за един от най-близките до президента Владимир Путин.

Месеци след като частната му армия „Вагнер“ се включи в най-тежките сражения във войната в Украйна, той започна да напада военното ръководство на Русия и персонално министъра Сергей Шойгу, както и началника на руския Генерален щаб Валерий Герасимов.

От цялото военно ръководство Пригожин се изказваше положително само за ген. Суровикин, който за кратко командваше руските сили в Украйна. По време на бунта на Пригожин Суровикин участваше във видео, в което призоваваше наемниците на “Вагнер” да прекратят похода си. В сряда сутринта той беше уволнен от поста си на командващ руската авиация.

Вижте кадри от падането на самолета, с който се предполага, че е летял Пригожин (видео)

Потвърдено: Пригожин е бил в разбилия се самолет

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции