<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=195216" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украйна отбе...

Ето какво се знае за групата “Вагнер” и нейния лидер Евгений Пригожин

24 Август 2023
0 210

Ето какво се знае за групата “Вагнер” и нейния лидер Евгений Пригожин.

Драматични кадри на падащ на земята частен самолет се появиха от Русия снощи. Беще съобщено, че летателният апарат е превозвал 10 души, сред които лидерът на “Вагнер” Евгений Пригожин и командирът на групата Дмитрий Уткин.

Няма оцелели.

Ето какво трябва да знаете за “Вагнер”.

Евгений Пригожин е загинал в самолетна катастрофа? (видео)

Какво представлява групата?

Това е частна руска военна компания. Войските са описани като “наемници” – професионални войници, които работят за пари, а не за определена държава или кауза, пише abc.net.au.

До 2022 г. “Вагнер” действаше предимно на тъмно. Но след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., Кремъл прегърна организацията, подпомагаща продължаващата война.

Кой е лидерът?

Шефът на “Вагнер” Евгений Пригожин загина при самолетна катастрофа два месеца след похода към Москва на 24 юни.

Десет души загинаха, след като частен самолет се разби в руската Тверска област северно от Москва. Това съобщи руската информационна агенция ТАСС.

Произходът на Пригожин е мистериозен, но знаем, че е бил изпратен в затвора през 1981 г. за множество престъпления. След девет години в затвора Пригожин, той откри щанд за хотдог в Санкт Петербург и за десетилетие го превърна в бизнес империя от ресторанти от висок клас и магазини.

Пригожин използва кулинарните си умения, за да си проправи път в близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин. Той получи големи държавни поръчки и стана известен като “главния готвач на Путин” след кетъринг на събития в Кремъл.

Съвсем наскоро той се пошегува, че “касапинът на Путин” би било по-подходящо прозвище.

Пригожин отричаше връзките си с “Вагнер” до ноември 2022 г., когато потвърди участието си в групата. Той също така призна за основаването и финансирането на Агенцията за интернет изследвания – компания, която Вашингтон определя като „ферма за тролове“, която се намеси в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Пригожин заяви, че се е намесил в изборите в САЩ и ще го направи отново.

Ето какво се знае за групата &#8220;Вагнер&#8221; и нейния лидер Евгений Пригожин

Как започна “Вагнер”?

Съобщава се, че групата е основана около 2014 г. от Дмитрий Уткин, бивш офицер от руската армия, участвал във войните в Чечения. Уткин също е бил в сваления частен самолет и се предполага, че е мъртъв.

Ерика Гастон, старши политически съветник в Центъра за политически изследвания на Университета на ООН, казва, че се твърди, че „Уткин има страст към Третия райх и Адолф Хитлер“, а групата е кръстена на любимия композитор на Хитлер, Рихард Вагнер.

Наемниците на частната групировка за първи път са били активни преди анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Оттогава се смята, че групата работи в около 30 различни страни, включително Сирия, Либия и части от Западна Африка.

Смяташе се, че Пригожин е финансирал групата, но през юли тази година Путин заяви, че тя е “изцяло финансирана” от руските власти. Това се е случвало въпреки факта, че наемният бизнес е незаконен според руското законодателство.

Какво знаем за членовете на групата?

Наемническата компания все още мълчи кой точно е в нейните редици. Американските власти твърдят, че в групата има десетки хиляди бойци.

Знае се, че по време на ръководеното от “Вагнер” руско нападение над украинския град Бахмут, Пригожин набира хиляди затворници, за да се бият в кървавата битка. Миналата година около 80% от приблизително 50 000 войници на “Вагнер” в Украйна бяха бивши затворници.

Каква работа върши групата “Вагнер”?

Тв изпраща войници да се бият за интересите на Русия и нейните съюзници. Участието ѝ във войната в Украйна е това, което я тласна в центъра на международното внимание, но тя е активна в много конфликти по света.

Групата е обвинена и в множество военни престъпления и нарушения на човешките права. Миналата година група експерти на ООН заявиха, че организацията е замесена в “тежки нарушения на човешките права и нарушения на международното хуманитарно право” заедно с местните въоръжени сили в Централноафриканската република. Престъпленията включват масови екзекуции, изтезания при разпит и насилствено разселване на цивилни.

През 2020 г. Пентагонът заяви, че разполага с доказателства, че наемниците на “Вагнер” са заложили противопехотни мини и други експлозиви в Либия.

След преврат в страната, правителството на Мали сключва договори директно с “Вагнер”, като плаща около 10,8 милиона щатски долара на месец за нейните услуги, съобщи Ройтерс през 2021 г. През април 2022 г. Human Rights Watch заяви, че заподозрени руски наемници са участвали в клане в Мали, където около 300 цивилни мъже са били „екзекутирани по бърза процедура“.

Какво се случи с преврата на “Вагнер”?

След като Евгений Пригожин се разкри като лидер на “Вагнер” в края на 2022 г., той стана все по-смел в исканията си за признание. Този опит за повече власт доведе до неуспешен преврат срещу руското правителство по-рано през годината.

През юни Пригожин поведе бунт, при който бойци на “Вагнер” поеха контрола над южния руски град Ростов на Дон и свалиха редица военни хеликоптери, убивайки пилотите им, докато напредваха към Москва.

Путин го нарече акт на предателство, който ще срещне остър отговор.

Бунтът беше потушен със сделка, за която Кремъл каза, че за да се предотврати кръвопролитие, Пригожин и някои от бойците му ще заминат за Беларус. И че наказателното дело срещу него за въоръжен метеж ще бъде прекратено.

Ето какво се знае за групата “Вагнер” и нейния лидер Евгений Пригожин

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции