<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=195445" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Недоволство ...

Река Черна, от която изплуваха хиляди мъртви риби, е силно замърсена

25 Август 2023
0 208

Река Черна в Смолян, от която на 20-и август изплуваха хиляди мъртви риби, е силно замърсена, съобщава NOVA.

Изследвания на водата са отчели от 6 до 20 пъти по-високи стойности над допустимите за азот (амониев и нитритен), фосфор и ортофосфати. Данните са оповестени от Басейнова дирекция – Пловдив. Оттам ще образуват административнонаказателно производство за замърсяването на реката.

От БД потвърждават, че установеният източник на замърсяване на речните води е именно заустване на отпадъчни води от градски събирателен колектор на изхода на тръба от преливник. Проверката на РИОСВ показва, че изтичането на отпадни води е станало при изпълнение на проекта за воден цикъл на Смолян.

Река Черна, от която изплуваха хиляди мъртви риби, е силно замърсена
Източник: istockphoto

Хиляди умрели риби изплуваха в река Черна в Смолян

По случая е съставен акт за нерегламентирано заустване. Той е връчен на ръководството на ВиК- Смолян, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Участък от река Черна е повлиян и от експлоатацията на ВЕЦ „Устово“. В реката в близост до водноелектрическата централа са установени количества измряла риба, според заключение на дирекцията.

Предстои да бъдат взети и допълнителни водни проби за изследване по биологичния елемент за качество – дънна макробезгръбначна фауна. Той отчита изминали замърсявания и ще даде повече информация доколко замърсяването е причинило екологични щети на р. Черна. 

Река Черна, от която изплуваха хиляди мъртви риби, е силно замърсена

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции