<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=195483" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Москва отреч...

Проверяват случая със свалената майка от борда на самолет

25 Август 2023
0 276

Проверяват случая със свалената майка от борда на самолет. Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ започна проверка на случая, при който авиокомпания Ryanair свали жена от борда на самолет. И я раздели с тригодишното ѝ дете и нейния съпруг, пише БТА.

Ryanair отмени полета на майка с билет, защото в самолета нямало места (видео)

Заради направени повече резервации от местата в конкретния полет е взето решение на борда да бъдат качени бащата и детето. А майката е пренасочена за полет чак на следващия ден. Съгласно европейското законодателство на пътника се полага парично обезщетение, което се определя в зависимост от разстоянието на полета. В конкретния случай е в размер на 400 евро, обясняват от ГВА. 

Въздухоплавателната администрация се самосезира и вече е влязла в контакт с авиокомпанията за изясняване на причините, довели до ситуацията. Надзорният орган е призовал превозвача при ситуации на овърбукинг да бъде създавана необходимата организация. Така че да не се допускат подобни случаи на разделяне на семейства. От ГВА са подчертали, че в тези ситуации при подбора на пътниците водещ трябва да бъде човешкият подход, пред административните процедури и правила.

Проверяват случая със свалената майка от борда на самолет
снимка: Unsplash

“Има ли желаещи да се откажат от полета си?”

Съгласно регламентите при овърбукинг въздушният превозвач първо трябва да попита всички пътници дали има желаещи доброволно да се откажат от своите резервации. Като бъдат уверени, че ще получат предвидените компенсации. При липса на желаещи пътници, които доброволно да се откажат от пътуването, ангажимент на оператора за наземно обслужване на авиокомпанията е да определи кого да допусне на борда. Децата и лицата с ограничена подвижност са с предимство.

Припомняме Ви, че в началото на август „Гражданска въздухоплавателна администрация“ изиска от WizzAir план за преодоляване на закъсненията и отмяната на полети. Те обещаха да прегледат и всички подадени жалби от недоволни клиенти. В момента ситуацията с Ryanair е подобна и отново изисква навременни мерки!

Проверяват случая със свалената майка от борда на самолет

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции