<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=195839" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин иска бо...

НАСА иска да възроди свръхзвуковите полети

28 Август 2023
0 127

НАСА иска да възроди свръхзвуковите полети. Бързото прелитане над Атлантика може да изглежда като нещо от миналото след края на ерата “Конкорд” през 2003 г. и вместо за пет часа разстоянието между Лондон и Ню Йорк да се прекосява за седем-осем.

В публикация НАСА говори за “високоскоростна стратегия” за полети със скорост 4 мах или над 4800 км/ч, пише Дневник. Така разстоянието между двата града може да се измине само за 90 минути. За сравнение, при “Конкорд” максималната скорост бе 2.04 или над 2000 км/ч.

Проучването на Glenn Research Center на НАСА предполага, че вече има “потенциални пътнически пазари… по около 50 установени маршрута”. Сега “тих” свръхзвуков самолет се разработва с надеждата да се променят правилата на САЩ и други страни за забрана на свръхзвукови полети над сухопътни участъци.

НАСА иска да възроди свръхзвуковите полети
Снимка: iStock

Предстои НАСА да премине към следващата изследователска фаза. Агенцията ще наема компании за разработване на дизайни и “проучване на възможностите за въздушно пътуване, очертаване на рисковете и предизвикателствата и идентифициране на необходимите технологии за превръщането на пътуване със скорост Mach 2+ в реалност”.

Два екипа ще работят по задачата: един на Boeing и друг на Northrop Grumman Aeronautics Systems. Всеки ще измисли проекти за самолети, способни да поддържат високи свръхзвукови скорости.

НАСА се стреми да има достатъчно данни, които да предаде на американските регулатори през 2027 г.

Нов свръхзвуков самолет ще превозва пътници от Лондон до Ню Йорк за 80 минути

НАСА иска да възроди свръхзвуковите полети

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции