<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=195847" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: НАСА иска да ...

И Белият дом потвърди: Евгений Пригожин е загинал в самолетната катастрофа

28 Август 2023
0 225

И Белият дом потвърди: Евгений Пригожин е загинал в самолетната катастрофа над Русия миналата седмица. Говорителят на президента Карин Жан Пиер обяви, че САЩ са все по-сигурни, че това е така, предаде NOVA.

Ден по-рано Русия официално потвърди смъртта на основателя на „Вагнер” след направени ДНК анализи на мястото на инцидента. Частният самолет се разби два месеца след неуспешния метеж, организиран от Пригожин срещу руското военно ръководство.

Потвърдено: Евгений Пригожин е мъртъв

И Белият дом потвърди: Евгений Пригожин е загинал в самолетната катастрофа

На 23 август вечерта самолетът на частната руска военна групировка “Вагнер” катастрофира северно от Москва. Руските власти съобщиха, че Пригожин и полевият командир на “Вагнер” Дмитрий Уткин са били вписани като пътници на полета, който е пътувал от Москва за Санкт Петербург. Инцидентът повдигна въпроса дали Кремъл не го е поръчал като отмъщение.

По-късно бе съобщено, че всички 10 жертви на катастрофата са идентифицирани и самоличността им “съответства на полетния списък”.

Причината за катастрофата не е установена. Разследването все още не е съобщило и основната версия, по която работи. В Telegram и в медиите има различни версии, включително за експлозия на борда или за това, че самолетът е бил свален от системите за противовъздушна отбрана, допълва Свободна Европа.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза на 25 август, че катастрофата е “трагична” и отхвърли обвиненията за нечиста игра на Кремъл като “абсолютна лъжа”.

Москва отрече да е поръчала убийството на Пригожин (видео)

И Белият дом потвърди: Евгений Пригожин е загинал в самолетната катастрофа

62-годишният Пригожин оглави въоръжен бунт срещу руските военни лидери на 23-24 юни.

Неговите бойци напуснаха позициите, на които се биеха срещу Украйна, превзеха за кратко южния град Ростов на Дон и започнаха поход към Москва. Пригожин поиска отстраняване на министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб генерал Валерий Герасимов.

Бунтът дойде след месеци на интензивни публични борби с военното ръководство на Русия относно военната стратегия в Украйна и доставките на боеприпаси.

Краткото въстание беше най-сериозното предизвикателство за президента Владимир Путин през повече от две десетилетия на власт.

След бунта местонахождението на началника на “Вагнер” беше загадка. Смяташе се, че той се движи между Русия и Беларус. Войските на частната армия създадоха лагери за обучение на беларуските въоръжени сили. На 28 юли Пригожин беше заснет в кулоарите на срещата на върха Африка-Русия в Санкт Петербург.

Тогава Путин обвини “Вагнер” в коварен “удар в гърба”. И потвърди, че руското правителство е предоставило на “Вагнер” финансиране в размер на над 1 млрд. долара през предходната година.

И Белият дом потвърди: Евгений Пригожин е загинал в самолетната катастрофа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции