<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=195872" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж, открадна...

Рекордьорът Цанко Цанков стана първият българин, преплувал протока Каталина в САЩ

29 Август 2023
0 462

Световният рекордьор по плуване Цанко Цанков стана първият българин, преплувал протока Каталина в САЩ. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов във Facebook.

36-годишният бургазлия е първият българин, успешно преплувал почти 37 километра от остров Санта Каталина до Лос Анджелис.

Рекордьорът Цанко Цанков стана първият българин, преплувал протока Каталина в САЩ
Цанко Цанков в Калифорния с българското знаме. източник: facebook

Цанко Цанков стана първият българин, преплувал Гибралтарския проток (видео)

Той е преодолял разстоянието в студените води на Тихия океан за 10 часа, 33 минути и 29 секунди. Това съобщиха от щаба му в Щатите в 20 часа и 13 минути, буквално след успешния финал.

Това състезание датира от 127 години. Световният рекорд за преплуване на протока Каталина е 7 часа, 55 минути и 16 секунди. Поставен е от Ханк Вайс от САЩ през 2018 година.

Подвигът на българина не е минал без трудности. Плувецът е получил хипотермия и няколко кризи още на втория час, но не се е отказал и е продължил без спиране от старта до финала. Температурата на тялото му при излизане от студените води е била 30,9 градуса по Целзий. 

Цанко Цанков бе част от официалната надпревара в календара на Световната федерация WOWSA от седемте най-трудни маратони в открити води.

Рекордьорът Цанко Цанков стана първият българин, преплувал протока Каталина в САЩ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции